To prosty i dosyć efektowny produkt cukierniczy, bo trudno te brązowe kulki nazwać wypiekiem. Powstają one z wcześniej podgrzanej i wymieszanej margaryny, cukru, mleka, płatków owsianych, ryżu preparowanego oraz orzechów włoskich. Po ostudzeniu masy formuje się kulki, które należy umieścić w lodówce, gdzie uzyskają wymaganą twardość, po czym nadają się do podania na stół i konsumpcji. Czytaj więcej
Kulki mają przyjemny, łagodny i słodki smak. Można podawać je do kawy lub herbaty. Na pewno znajdą się amatorzy na ten słodki przysmak wśród dzieci, ale również dorośli chętnie sprawdzą jego smak.
Takie kulki świetnie nadają się na różnego rodzaju imprezy i przyjęcia domowe. Polecamy!
Margarynę, cukier i mleko podgrzać (nie dopuszczając do zagotowania). Następnie dodać kakao i wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać płatki owiane, ryż preparowany i pokrojone orzechy włoskie. Wszystko razem dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Z zimnej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki schłodzić w lodówce.
Podane składniki wystarczą na około 50 kulek.
Smacznego.