Przepisy Extra

Domowe lody brzoskwiniowe

Domowe lody brzoskwiniowe

Składniki:

50 dag brzoskwiń (waga bez pestek)
500 ml śmietanki 30%
6 łyżek cukru pudru
sok z cytryny

Sposób wykonania:

Brzoskwinie umyć, osuszyć i wypestkować (a jeśli mają twardą skórkę to ją również usunąć). Przełożyć do miski i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać kilka kropel soku z cytryny i razem zmiksować.

Do miski przełożyć schłodzoną śmietankę i ubić. Dodać cukier puder i razem zmiksować.

Do brzoskwiń przełożyć ubitą śmietankę i całość ponownie razem zmiksować. Gotową masę przełożyć do plastikowego pojemnika, zamknąć i włożyć do zamrażalki na około 3 godziny (jeśli lody będą przebywały długo w zamrażalce, należy je wyciągnąć około 15 minut przed podaniem, alby lekko zmiękły).

Gotowe lody nakładać gałkownicą do pucharków, udekorować listkiem mięty i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.