Filet z ryby rozmrozić i odsączyć z wody. Cebulę i czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Bułkę zamoczyć, a następnie odcisnąć z wody. Następnie rybę, cebulę, czosnek i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa i przełożyć do miski. Do masy rybnej dodać surowe jajka, szczyptę przyprawy do ryb, soli i pieprzu. Masę rybną wymieszać, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w bułce tartej (jeśli masa będzie rzadka, to dosypać bułki tartej). Następnie kuleczki rybne obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Marchew obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w półplasterki. Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól, marchew, cebulę, liście laurowe, pieprz czarny i ziele angielskie. Całość razem wymieszać, zagotować, pogotować 3 minuty i ostudzić.
Gotowe kulki rybne przełożyć do wysokiego garnka, miski lub słoików i zalać ostudzoną zalewą octową. Włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Z podanych składników wyjdzie około 60 kulek rybnych. Kulki z zalewą można rozłożyć na 2-3 miski i podać na stół. Jest to idealna przekąska, pasująca i ciesząca się powodzeniem na każdej imprezie :)
Smacznego.