Przepisy Extra

Śmietankowiec na biszkopcie z owocami i galaretką

Jasny biszkopt, na nim dużo, dużo słodkiej i aromatycznej śmietanki, a na górze galaretka - zgadnijcie jaka? ;) i jagody - mniam :)

Ciacho pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje!! Ta wysoka warstwa pysznej masy śmietankowej przyciąga wszystkich, a dzieci szczególnie ;)

Jest to ciasto idealne na każdą okazję i na każdy sezon. Latem serwujemy je z sezonowymi owocami, a zimą z tym co udało nam się zamrozić ;)

A żeby ciasto tak szybko nam się nie znudziło, to od czasu do czasu zmieniamy w nim również kolor i smak galaretki. Czytaj więcej

Galaretka i śmietanka to ulubiony duet naszych milusińskich, ale i nie tylko bo my dorośli też rozkoszujemy się w takich smakołykach... :)

Jeśli nie chcecie używać piekarnika, to to ciasto można zrobić też na biszkoptach lub herbatnikach, czyli ciasto na zimno - mmm... też pycha :)

Jak widać przepis jest prosty, więc zachęcam do jego wykonania.

Smacznego :)

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
sól
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki krupczatki
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Cytrynowy poncz:
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody (przegotowanej, zimnej)
Masa śmietankowa:
1 ½ litra śmietanki 30%
6 łyżek cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
1 galaretka cytrynowa
20 dag jagód (mogą być mrożone)

Sposób wykonania:

Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z mąką krupczatką, proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę biszkoptową. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C.

Sok z cytryny wymieszać z wodą, i gotowym cytrynowym ponczem skropić ostudzony biszkopt.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Wlać ostudzoną galaretkę cytrynową (może być letnia) i letnią żelatynę. Całość razem zmiksować i gotową śmietankową masę wyłożyć na biszkopt, a następnie włożyć do lodówki na około 30 minut.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Mrożone jagody przełożyć do galaretki cytrynowej i razem wymieszać. Na koniec tężejącą galaretkę z owocami wyłożyć na masę śmietankową i gotowe ciasto włożyć do lodówki.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.