Jasny biszkopt, na nim dużo, dużo słodkiej i aromatycznej śmietanki, a na górze galaretka - zgadnijcie jaka? ;) i jagody - mniam :)
Ciacho pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje!! Ta wysoka warstwa pysznej masy śmietankowej przyciąga wszystkich, a dzieci szczególnie ;)
Jest to ciasto idealne na każdą okazję i na każdy sezon. Latem serwujemy je z sezonowymi owocami, a zimą z tym co udało nam się zamrozić ;)
A żeby ciasto tak szybko nam się nie znudziło, to od czasu do czasu zmieniamy w nim również kolor i smak galaretki. Czytaj więcej
Galaretka i śmietanka to ulubiony duet naszych milusińskich, ale i nie tylko bo my dorośli też rozkoszujemy się w takich smakołykach... :)
Jeśli nie chcecie używać piekarnika, to to ciasto można zrobić też na biszkoptach lub herbatnikach, czyli ciasto na zimno - mmm... też pycha :)
Jak widać przepis jest prosty, więc zachęcam do jego wykonania.
Smacznego :)
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z mąką krupczatką, proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę biszkoptową. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C.
Sok z cytryny wymieszać z wodą, i gotowym cytrynowym ponczem skropić ostudzony biszkopt.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Wlać ostudzoną galaretkę cytrynową (może być letnia) i letnią żelatynę. Całość razem zmiksować i gotową śmietankową masę wyłożyć na biszkopt, a następnie włożyć do lodówki na około 30 minut.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Mrożone jagody przełożyć do galaretki cytrynowej i razem wymieszać. Na koniec tężejącą galaretkę z owocami wyłożyć na masę śmietankową i gotowe ciasto włożyć do lodówki.
Smacznego.