Przepisy Extra

Brzoskwiniowiec z jogurtową masą na biszkopcie

Brzoskwiniowiec z jogurtową masą na biszkopcie

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
sól
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pomarańczowy poncz:
5 łyżek soku z pomarańczy
2 łyżki wody (przegotowanej, zimnej)
Masa brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń
250 ml wody
4 łyżeczki żelatyny
Masa jogurtowa:
80 dag jogurtu greckiego (2 duże kubki)
6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki żelatyny
5 łyżek wody
Dodatkowo:
2 galaretki brzoskwiniowe
800 ml wody
ok. 12 bez

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką pszenną pełnoziarnistą i z proszkiem do pieczenia. Razem delikatnie wymieszać i wyłożyć biszkopt do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.

Brzoskwinie wyciągnąć zalewy przełożyć do miski i zmiksować blenderem na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie rozmieszać i wlać do zmiksowanych brzoskwiń. Razem wymieszać i dołożyć.

Sok z pomarańczy wymieszać z wodą, i powstałym ponczem nasączyć biszkopt. Następnie wyłożyć na niego tężejącą masę brzoskwiniową i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Żelatynę rozmieszać w gorącej wodzie. Do miski przełożyć jogurt grecki, dodać cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i całość razem zmiksować. Gotową masę jogurtową wyłożyć na masę brzoskwiniową i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Galaretki brzoskwiniowe dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie, a gdy zaczną tężeć wylać je na wierzch ciasta. Gotowe ciasto włożyć na noc do lodówki, a tuż przed podaniem na cieście rozłożyć kruche, piękne i kuszące bezy.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.