Przepisy Extra

Surówka z zielonej sałaty i śliwek

Surówka z zielonej sałaty i śliwek

Składniki:

½ główki zielonej sałaty (np. masłowej)
10 dag śliwek (ok. 5 średniej wielkości)
1 dag cebuli
ocet jabłkowy
Dressing:
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy

Sposób wykonania:

Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Skropić octem jabłkowym i rozgnieść palcami.

Do miseczki przełożyć olej, miód, musztardę i całość dokładnie rozmieszać.

Do miski przełożyć zieloną sałatę, śliwki i cebulę. Dodać dressing i szczyptę oregano. Całość delikatnie razem wymieszać i przełożyć do czystej miseczki. Posypać płatkami migdałów i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.