Przepisy Extra

Surówka z kapusty pekińskiej i ananasa

To prosta, błyskawiczna wręcz i przepyszna surówka do obiadu.

Jest to surówka na słodko, czyli większość z Was pomyśli pewnie, że z ananasem - i to bardzo dobrze, bo ten właśnie owoc ożywił moją surówkę ;)

Do jej wykonania potrzeba nam jedynie kilka składników: kapustę pekińską, ten słodki ananas i jeszcze słodkie rodzynki oraz cebulę, śmietanę i przyprawy... czyli potrzeba coś niewiele, aby wyczarować coś bardzo dobrego :)

Pracy przy niej też jest mało i można ją zrobić prawie na zawołanie ;) Jeśli znudzą nam się już tradycyjne buraczki lub nie mamy dodatku do drugiego dania, to ten przepis jest właśnie dla nas! Czytaj więcej

Ta surówka na słodko pasuje do wszystkiego, i do kotletów, ryb, gulaszy, rolad, makaronów z sosem...

Gwarantuję Wam, że z każdym daniem będzie smakowała super! :)

Nie macie zatem nic do stracenia ;) Zachęcam do wykonania i życzę smacznego chrupania!

Surówka z kapusty pekińskiej i ananasa

Składniki:

80 dag kapusty pekińskiej (około ½ główki)
1 puszka ananasa
5 dag cebuli (1 mała)
ocet jabłkowy
5 dag rodzynek (około 5 łyżek)
5 łyżek śmietany 18%
5 łyżek soku z ananasa (z puszki)
2 łyżeczki curry
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Rodzynki zalać gorącą wodą i zostawić pod przykryciem, aż się ostudzą, a następnie osączyć z wody. Kapustę pekińską opłukać, osuszyć i poszatkować. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Następnie skopić ją kilkoma kroplami octu jabłkowego i pognieść w palcach.

Do miseczki przełożyć śmietanę, dodać sok z ananasa, curry, szczyptę soli, pieprzu i razem wymieszać.

Do miski przełożyć kapustę pekińską. Dodać do niej ananasa, cebulę, rodzynki i sos śmietankowy z curry. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Na koniec przełożyć do czystej miski, udekorować natką zielonej pietruszki i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.