To prosta, błyskawiczna wręcz i przepyszna surówka do obiadu.
Jest to surówka na słodko, czyli większość z Was pomyśli pewnie, że z ananasem - i to bardzo dobrze, bo ten właśnie owoc ożywił moją surówkę ;)
Do jej wykonania potrzeba nam jedynie kilka składników: kapustę pekińską, ten słodki ananas i jeszcze słodkie rodzynki oraz cebulę, śmietanę i przyprawy... czyli potrzeba coś niewiele, aby wyczarować coś bardzo dobrego :)
Pracy przy niej też jest mało i można ją zrobić prawie na zawołanie ;) Jeśli znudzą nam się już tradycyjne buraczki lub nie mamy dodatku do drugiego dania, to ten przepis jest właśnie dla nas! Czytaj więcej
Ta surówka na słodko pasuje do wszystkiego, i do kotletów, ryb, gulaszy, rolad, makaronów z sosem...
Gwarantuję Wam, że z każdym daniem będzie smakowała super! :)
Nie macie zatem nic do stracenia ;) Zachęcam do wykonania i życzę smacznego chrupania!
Rodzynki zalać gorącą wodą i zostawić pod przykryciem, aż się ostudzą, a następnie osączyć z wody. Kapustę pekińską opłukać, osuszyć i poszatkować. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Następnie skopić ją kilkoma kroplami octu jabłkowego i pognieść w palcach.
Do miseczki przełożyć śmietanę, dodać sok z ananasa, curry, szczyptę soli, pieprzu i razem wymieszać.
Do miski przełożyć kapustę pekińską. Dodać do niej ananasa, cebulę, rodzynki i sos śmietankowy z curry. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Na koniec przełożyć do czystej miski, udekorować natką zielonej pietruszki i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.
Smacznego.