Przepisy Extra

Aromatyczna surówka z białej rzepy

Składniki:

25 dag białej rzepy (waga po obraniu)
sól
20 dag jabłek (waga po obraniu)
sok z cytryny
2 dag cebuli (waga po obraniu)
ocet jabłkowy
ok. 2 łyżki majonezu
cynamon
gałka muszkatołowa
pietruszka (suszona)
sól
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Białą rzepę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać solą, wymieszać, odstawić na około 15 minut, a następnie odcisnąć z soku.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Skropić octem jabłkowym i rozgnieść palcami.

Do miski przełożyć białą rzepę, jabłka i cebulę. Dodać majonez, szczyptę cynamonu, gałki muszkatołowej, pietruszki oraz sól i pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać, odstawić na około 10 minut, a następnie ponownie wymieszać, przełożyć do czystej salaterki i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.