Przepisy Extra

Surówka z czerwonej kapusty i ananasa

To świetna, łatwa i zdrowa surówka do obiadu, do wykonania w zaledwie kilkanaście minut.

Jest wspaniała, warto ją zrobić wcześniej, bo jak się przegryzie to smakuje cudownie. Fajnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub frytkami oraz z chrupiącymi kotletami z kurczaka... mniam!

Jest idealna jako dodatek do zwykłego obiadu, ale świetnie sprawdza się także na świątecznym stole. Surówka ma ładny kolor i kuszący wygląd, a do tego wszystkiego bardzo dobrze smakuje. Czytaj więcej

Czerwona kapusta, która jest źródłem wielu cennych składników została tutaj połączona z bakteriobójczą cebulą i soczystym, wspomagającym trawienie ananasem. Takie połączenie składników okazało się strzałem w dziesiątkę! Bo i smaczne, i korzystne dla naszego organizmu :)

Taka prosta suróweczka jest najpyszniejsza. To miska pełna zdrowia i energii!

Zachęcam do jej wykonania i życzę smacznego :)

Składniki:

35 dag czerwonej kapusty
sól
3 dag cebuli
10 dag ananasa (3-4 plasterki, mogą być z puszki)
1 łyżka oleju (np. z pestek winogron)
kilka kropli soku z cytryny
słodka papryka w proszku
pieprz
majeranek
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Czerwoną kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić na około 20 minut. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę, sparzyć i ostudzić. Ananasa osączyć z zalewy i również pokroić w kostkę.

Do czerwonej kapusty przełożyć cebulę i ananasa. Dodać olej, kilka kropli soku z cytryny, szczyptę słodkiej papryki w proszku, pieprzu oraz rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki. Całość razem wymieszać i odstawić do lodówki na około 15 minut.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.