To świetna, łatwa i zdrowa surówka do obiadu, do wykonania w zaledwie kilkanaście minut.
Jest wspaniała, warto ją zrobić wcześniej, bo jak się przegryzie to smakuje cudownie. Fajnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub frytkami oraz z chrupiącymi kotletami z kurczaka... mniam!
Jest idealna jako dodatek do zwykłego obiadu, ale świetnie sprawdza się także na świątecznym stole. Surówka ma ładny kolor i kuszący wygląd, a do tego wszystkiego bardzo dobrze smakuje. Czytaj więcej
Czerwona kapusta, która jest źródłem wielu cennych składników została tutaj połączona z bakteriobójczą cebulą i soczystym, wspomagającym trawienie ananasem. Takie połączenie składników okazało się strzałem w dziesiątkę! Bo i smaczne, i korzystne dla naszego organizmu :)
Taka prosta suróweczka jest najpyszniejsza. To miska pełna zdrowia i energii!
Zachęcam do jej wykonania i życzę smacznego :)
Czerwoną kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić na około 20 minut. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę, sparzyć i ostudzić. Ananasa osączyć z zalewy i również pokroić w kostkę.
Do czerwonej kapusty przełożyć cebulę i ananasa. Dodać olej, kilka kropli soku z cytryny, szczyptę słodkiej papryki w proszku, pieprzu oraz rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki. Całość razem wymieszać i odstawić do lodówki na około 15 minut.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.