Przepisy Extra

Surówka z czerwonej kapusty, jabłuszka i pora

Prosta, chrupiąca i zdrowa surówka do zrobienia w zaledwie kilka minut. Urozmaici i doda smaku wszystkim daniom. Ziemniaczki, kasza, czy ryż plus mięsko z sosem z tą surówką smakują wręcz wyśmienicie :)

Wystarczy kilka zwykłych warzyw, a efekt super. Raz na jakiś czas warto skusić się na surówkę z czerwonej kapusty. Ma ona ładny, przyciągający purpurowy kolor i fajny smak.

Zachęcam do wykonania i życzę smacznego chrupania!

Składniki:

40 dag czerwonej kapusty
sól
ocet jabłkowy
15 dag jabłka (waga po obraniu)
5 dag pora
3 łyżki oleju
1 łyżka musztardy
natka zielonej pietruszki (suszona)
majeranek
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Czerwoną kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Przełożyć do miski, dodać szczyptę soli, kilka kropel octu jabłkowego, wymieszać i odstawić na około 15 minut.

W tym czasie obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach jabłko. Por opłukać i pokroić w cienkie plasterki.

Do czerwonej kapusty przełożyć jabłko i por. Dodać olej, musztardę, szczyptę rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki, majeranku oraz świeżo mielonego czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i odstawić na około 15 minut, na koniec wymieszać i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.