Prosta, chrupiąca i zdrowa surówka do zrobienia w zaledwie kilka minut. Urozmaici i doda smaku wszystkim daniom. Ziemniaczki, kasza, czy ryż plus mięsko z sosem z tą surówką smakują wręcz wyśmienicie :)
Wystarczy kilka zwykłych warzyw, a efekt super. Raz na jakiś czas warto skusić się na surówkę z czerwonej kapusty. Ma ona ładny, przyciągający purpurowy kolor i fajny smak.
Zachęcam do wykonania i życzę smacznego chrupania!
Czerwoną kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Przełożyć do miski, dodać szczyptę soli, kilka kropel octu jabłkowego, wymieszać i odstawić na około 15 minut.
W tym czasie obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach jabłko. Por opłukać i pokroić w cienkie plasterki.
Do czerwonej kapusty przełożyć jabłko i por. Dodać olej, musztardę, szczyptę rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki, majeranku oraz świeżo mielonego czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i odstawić na około 15 minut, na koniec wymieszać i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.