Fajny, kolorowy i zdrowy dodatek obiadowy z dodatkiem słodkich rodzynek.
Taka surówka jest łatwa i prosta do przygotowania. Nadaje się do każdego drugiego dania. Świetnie prezentuje się obok klusek, ryżu, kaszy, gotowanych lub pieczonych ziemniaczków, a także obok uwielbianych przez dzieci frytek :)
Czerwoną kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Przełożyć do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić na około 20 minut.
Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać kilka kropli soku z cytryny i wymieszać, aby nie ściemniało. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Następnie sparzyć i ostudzić.
Do czerwonej kapusty przełożyć jabłko i por. Dodać rodzynki, olej, szczyptę gałki muszkatołowej, cynamonu, cukru (ale niekoniecznie), rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki i majeranku. Przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Całość razem wymieszać i schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Podawać jako „słodki” dodatek do drugiego dania.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.