Przepisy Extra

Surówka z czerwonej kapusty i rodzynek

Składniki:

30 dag czerwonej kapusty
sól
10 dag jabłka (waga po obraniu)
sok z cytryny
2 dag pora
3 łyżki rodzynek
1 łyżka oleju (np. z pestek winogron)
gałka muszkatołowa
cynamon
cukier
natka zielonej pietruszki (suszona)
majeranek
pieprz

Sposób wykonania:

Czerwoną kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Przełożyć do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić na około 20 minut.

Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać kilka kropli soku z cytryny i wymieszać, aby nie ściemniało. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Następnie sparzyć i ostudzić.

Do czerwonej kapusty przełożyć jabłko i por. Dodać rodzynki, olej, szczyptę gałki muszkatołowej, cynamonu, cukru (ale niekoniecznie), rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki i majeranku. Przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

Całość razem wymieszać i schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Podawać jako „słodki” dodatek do drugiego dania.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.