Zielona surówka z ogórków i orzechów z dodatkiem czosnku, soku z cytryny i przypraw. To ciekawe połączenie smaków i zapachów. A do tego samo zdrowie!
W tej ogórkowej surówce znajduje się składnik, który na pierwszy rzut oka może nie bardzo pasuje smakowo do niej... są to włoskie orzechy. Ale potem jak się okaże smakowo te produkty się "polubią" ;)
Orzechy mają sporo kalorii. Warto jednak zauważyć, że zawierają one zdrowe kwasy omega-3 i białko. Są źródłem wielu niezbędnych dla człowieka pierwiastków, między innymi żelaza, magnezu i potasu. Jak widać, orzechy dodają tej kompozycji wartości odżywczych, ale też smakowych, czyli ten orzechowy dodatek śmiało można tutaj użyć. Czytaj więcej
Do tego ogórkowo-orzechowego duetu dochodzi jeszcze bardzo zdrowy i aromatyczny czosnek. A z nim żadna surówka nie będzie nudna w smaku... on wnosi do surówki specyficzny aromat, smak i nadaje surówce charakteru.
Tak w skrócie można opisać tę prostą, smaczną i ładnie się prezentującą się surówkę. Pasuje do drugiego dania obiadowego, ale również można podać ją do dań z grilla.
Ma ona piękny zielony kolor i dlatego ładnie prezentuje się na stole. Jej wygląd i mix składników kusi wyglądem :)
Przepis na tę surówkę jest bardzo łatwy, a samo jej wykonanie błyskawiczne! Surówka idealna na lato.
Polecamy i życzymy smacznego :)
Ogórki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek zmiażdżyć. Orzechy włoskie drobno pokroić.
Ogórki przełożyć do miski razem z czosnkiem i orzechami włoskimi. Dodać oliwę z oliwek, kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Wierzch sałatki posypać drobno pokrojoną zieloną pietruszką.
Smacznego.