Przepisy Extra

Ogórkowa surówka z porem

Ta zielona, zdrowa, a do tego pyszna surówka jarzynowa przygotowana z zielonych ogórków i pora powinna być częstym gościem na naszych stołach. Można ją podawać do obiadu, jak również do potraw mięsnych i ryb przygotowanych na grillu.

Surówka jarzynowa z tych warzyw, ładnie prezentuje się w szklanej, przezroczystej misce na stole, dlatego warto ją wykonać i podawać nawet podczas uroczystych przyjęć rodzinnych i towarzyskich. Czytaj więcej

Dodatkową zaletą tej surówki jest jej proste i szybkie przygotowanie. Jedzmy ją na zdrowie :)

Jak widać z ogórków nie tylko da się przygotowywać mizerię, lecz od czasu do czasu można przygotować sobie z nich zieloną, apetyczną, chrupiącą i bardzo zdrową suróweczkę - mniam :)

Smacznego!

Składniki:

3 duże zielone ogórki (ok. 90 dag)
1 por (ok. 15 dag)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Zielone ogórki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (w skórce). Por (białą część) drobno pokroić. Czosnek obrać i zmiażdżyć.

Do miski przełożyć ogórek, por i czosnek. Następnie dodać oliwę z oliwek, kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dzis zaserwuję do obiadu :) Smacznie i zdrowo :) Pozdrawiam!!
Monikaiwi [2010-05-05 12:58:34]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.