Ta zielona, zdrowa, a do tego pyszna surówka jarzynowa przygotowana z zielonych ogórków i pora powinna być częstym gościem na naszych stołach. Można ją podawać do obiadu, jak również do potraw mięsnych i ryb przygotowanych na grillu.
Surówka jarzynowa z tych warzyw, ładnie prezentuje się w szklanej, przezroczystej misce na stole, dlatego warto ją wykonać i podawać nawet podczas uroczystych przyjęć rodzinnych i towarzyskich. Czytaj więcej
Zielone ogórki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (w skórce). Por (białą część) drobno pokroić. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
Do miski przełożyć ogórek, por i czosnek. Następnie dodać oliwę z oliwek, kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Smacznego.