Ogórkowa sałatka z dodatkiem innych, zdrowych jarzyn bardzo ładnie mieni się różnymi barwami. Dlatego warto ją podawać w przezroczystej misce szklanej, gdzie będzie mogła pokazać się w pełnej klasie :)
Jej wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Jarzyny trzeba wcześniej oczyścić i rozdrobnić, dodać oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Po wymieszaniu warto umieścić gotową potrawę na kilka minut w lodówce. Czytaj więcej
Sałatka ogórkowa jest smaczna, ma łagodny charakter z lekkim marchewkowym posmakiem. Ta sałatka to świetna przystawka do obiadu. Polecamy!
Zielone ogórki umyć, osuszyć i pokroić w skórce w półplasterki. Marchewki obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Por opłukać i pokroić w kostkę.
Do miski przełożyć zielone ogórki, marchewkę i por. Dodać oliwę z oliwek, kilka kropel soku z cytryny, tymianek, sól morską i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić na około 15 minut.
Sałatkę podawać jako dodatek obiadowy np. do ziemniaków i kotletów schabowych.
Smacznego.