Przepisy Extra

Pyszny mazurek świąteczny z bakaliami

Składniki:

Ciasto kruche:
1 ½ szklanki mąki pszennej
10 dag zmielonych orzechów włoskich
15 dag masła
¾ szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
200 ml śmietany 18%
1 budyń czekoladowy
Beza z bakaliami:
10 białek
1 ½ szklanki cukru
10 dag suszonych żurawin
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
10 dag łuskanego słonecznika
10 dag wiórków kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Do dekoracji:
5 dag płatków migdałów

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać zmielone orzechy włoskie, miękkie masło, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Razem wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 60 minut, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Do śmietany wsypać budyń czekoladowy w proszku. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczone kruche ciasto.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać. Do innej miski przełożyć suszone żurawiny, kandyzowaną skórkę pomarańczową, łuskany słonecznik, wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Razem wymieszać i dodać do ubitej piany. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Bezę z bakaliami wyłożyć na masę czekoladową. Wierzch mazurka posypać płatkami migdałów. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.