Przepisy Extra

Sylwestrowe pączuszki z serem

Sylwestrowe pączuszki z serem

Składniki:

4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 kg białego sera

Sposób wykonania:

Ser zmielić, przełożyć do miski. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Mokrymi rękami formować małe kuleczki i rzucać je na średnio gorący olej. Smażyć na złoty kolor.

Wkładać do miski wyłożonej pergaminem. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Z przepisu otrzymamy ok. 130 pączuszków.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
49 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
To super! Bardzo się cieszę, że pączki się udały i tak gościom zasmakowały :) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2014-01-14 12:47:19]
robię podobne ale na bazie serków homo, wówczas bez smietany, jak serek słodki - nie daje cukru, pychota
alicja [2010-12-29 15:28:25]
Są naprawdę pyszne :) Bardzo szybko znikają :D Są delikatne i smaczne
Agatka [2010-12-03 13:02:40]
To bardzo się cieszę, że te pączuszki Wam tak zasmakowały. Pozdrawiam :)
Dorota [2010-09-27 09:01:12]
Naprawde smaczne,robie teraz co dwa tygodnie,pycha,koledzy mojego chlopaka bardzo mni e polubili.Dziekuje,ze moge korzystac z tych znakomitych przepisöw.Dziekuje bardzo,bardzo mocno.Pozdrawiamy Agnieszka z rafalem.
Agnieszka i Rafal. [2010-09-26 15:49:39]
u mnie nie ciągną tłuszczu, smakują prawie tak jak oponki
gość [2010-08-06 19:51:44]
Pączusie wysmienite rewelacja....
Beti [2010-02-20 13:39:23]
rewelacja!!!nawet nie wiem kiedy zniknęły z talerza!
justi [2009-02-28 09:50:44]
właśnie skończyłam robić, wyszły pyszne, ale zamiast robić kuleczki rękoma - wkładałam na gorący olej małą łyżeczką - wychodzą fantazyjne :)
ela [2009-02-20 12:59:25]
Mi za pierwszym razem wyszly bardzo ladne, okraglutkie takie, ale za drugim razem troche plaskie >.< Moze dlatego ze niefortunnie dodalam wiecej sera, a pozniej zabraklo mi pol szklanki maki. Przepis jest bardzo latwy, same pączuszki to kilkanaście minut roboty, polecam! =)
Benusiowa [2009-02-11 19:54:52]
Uwarzam ze ciasto jest mimo wszystko za zadkie, stad nalerzy dodac maki do momentu kiedy ciasto nie bedzie sie kleilo do rak, by moc krecic kulki. A pozatym sa wasmienite.
Teresa(11.02.2009)18:45 [2009-02-11 18:45:34]
robilam pierwszy raz sa bardzo smaczne na poczatku mialam troche surowe w srodku moze za krotko smazylam moze ciasto za rzadkie polecam smacznego 3majcie sie
anetta [2009-02-06 16:14:09]
Są wyśmienite, robiłam je już setki razy - tylko zamiast dolewać alkohol do tłuszczu dolewam go do ciasta, tak jest o wiele bezpieczniej ')
tosia [2008-07-04 21:11:59]
pączusie są rewelacyjne, serdecznie polecam
Iwa [2008-03-21 12:48:58]
pączusie pycha;)dolałam spirytusu na olej i wcale nie nasiakały bardzo tłuszczem.polecam
iwona [2008-02-19 13:08:23]
Pączki rewelacja, dodałam więcej mąki, bo mój ser był bardzo wilgotny, nalałam wódki na zimny tłuszcz i rzeczywiści pomogło pączki nie są tłuste. Pycha, a na dodatek same obracają się w rondlu na tłuszczu.
Dorota [2008-01-31 12:32:24]
za bardzo nasiakaja tluszczem, wlalam morze spirytusu, wlozylam ziemniaka na olej, wylozylam na recznik i i tak nie pomoglo.
iza [2008-01-15 20:31:49]
Około 10 minut.
Dorota [2007-12-31 16:07:06]
ile mniej więcej trzeba smażyc pączusie???
mysia [2007-12-30 22:05:55]
super pączuszki
aguskak [2007-12-16 21:30:44]
Mniam bardzo pyszne naprawdę polecam!!!
Renatka [2007-04-26 19:53:12]
ja żeby nie nasiąkały tłuszczem smażę z ćwiartką surowego ziemniaka, a do tego dodaję alkohol na zimny tłuszcz. ziemniaka wyjmuję jak już widzę, że jest usmażony i zastępuję kolejnym. nie spiekają sie wtedy pączuszki.
mała [2007-01-29 21:27:18]
pychota.... ja dodałam do oleju sporo spirytusu na początku też były tłuste
paulina [2007-01-13 20:42:50]
wreszcie zrobiłam te pączki w smaku bardzo dobre ale tłuste może za mało dodałam alkoholu do oleju jeszcze będe próbować bo warto
kasia 9 01 2007 [2007-01-09 10:06:22]
Spirytus można zastąpić alkoholem.
Dorota [2006-12-08 20:04:00]
moze jakas rada a jak nie ma spirytusu to co zrobic zeby tak nie nasiakaly olejem
kasia 8 12 2006 13 05 [2006-12-08 13:05:32]
Ser można użyć dowolny, jaki kto woli i lubi. Ja robiłam te pączki z tłustym serem, i jak dla mnie wyszły pyszne. A co do mniejszej porcji, to śmiało można podane składniki podzielić na połowę, wtedy otrzyma się takich pączuszków ok. 65 sztuk. Smacznego ;)
Dorota [2006-12-05 11:57:20]
Bardzo Gorąco Polecam !!!!!! Jadłam i są pyszne-palce lizać :-)
Agnieszka [2006-11-30 22:51:30]
jaki dodac ser chudy a probowal ktos robic mniejsza porcje
kasia 28 11 2006 14 04 [2006-11-28 14:07:21]
Są pycha, a są jeszcze lepsze jak wstrzyknie się do nich marmoladę
Zosia [2006-11-18 19:36:54]
pycha,naprawde dobre,polecam
basia [2006-10-10 16:44:36]
sa naprawde pycha, mniam mniam polecam:)
dzila [2006-07-15 17:51:54]
pączki nie nasiąkają jeśli dodasz do oleju trochę octu
elunia [2006-03-18 14:47:52]
wczoraj zrobiłam są smaczne ale dlaczego nasiąkają tak tłuszczem
reni [2006-03-01 17:20:45]
przepis naprawde śiwetny a problem nasiąkania olejem można wyeliminować korzystając np z planty do ich usmażenia bądź z tzw frytury (ok 7zl za kg) po usmażeniu ułożyć na papierowym ręcznku, a do frytury dolac szklankę wody po ostygnieciu dzięki czemu frytura zastygnie i bedzie w sam raz na następna porcje poczuszkow a wszystkie zanieczyszczenia pozostana w wdzie na dnie
Patrycja [2006-02-24 07:55:31]
dziekuje za przepisy wyprobuje wszystkie polecam sie na przyszlosc
stanrom [2006-02-23 16:26:42]
łatwy przepis,są dodre
anka [2006-02-22 21:30:57]
mniam mniam można jeść bez końca.
joagma [2006-02-22 20:54:49]
naprawde dobre
ania [2006-02-07 09:35:52]
pycha
didi [2006-01-24 13:17:39]
SUPER,NA CIEPŁO I NA ZIMNO ŚWIETNE. PROPONUJE PO USMAŻENIU WYŁOŻYĆ NA CHWILKE NA RĘCZNIK JEDNORAZOWY I BĘDĄ TROSZKE MNIEJ TŁUSTE. POLECAM GORĄCO!!!!
MONIA [2006-01-17 16:41:14]
pycha!!
OLA [2006-01-05 17:58:33]
Hej naprawde są super .dzieki za przepisik ja jestem antytalet ,ale udały sie są pycha.
anka [2005-12-31 16:29:56]
pączki są pyszne , ale za bardzo nasiąkają tłuszczem z niektórych mozna nawet olej wyzymać.
ela [2005-11-26 18:55:34]
Myślę, że można spróbować zrobić je z dżemem.
Dorota [2005-10-29 20:25:32]
Wyglądają pysznie. A czy można je zrobić z dżemem?
Ola [2005-10-29 16:39:36]
zrobilam je wczoraj, sa bardzo fajne,tylko trzeba do oleju wlać kieliszek spirytusu, bo za duzo pączki nasiakają olejem, a tak, poza tym polecam...sa smaczne!!!
Jola [2005-01-23 22:00:07]
ten przepis jest świetny! mój facet przepada za tymi pączkami! warto spróbowac.Serdecznie polecam!
Miłośniczka słodkości [2004-08-09 16:14:27]
Niebo w gebie to za malo...nie mam zdolnosci w pieczeniu ale te paczusie wg mojej rodziny sa lepsze niz w sklepie POLECAM....
AsiCa101 [2004-08-06 11:00:23]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.