Przepisy Extra

Szarlotka z kremem francuskim

Składniki:

Ciasto:
30 dag mąki
10 dag cukru pudru
15 dag margaryny
2 żółtka
Nadzienie:
1 kg jabłek
15 dag cukru pudru
2 dag rodzynek
cukier waniliowy
Krem:
1 1/2 szklanki mleka
3 żółtka
10 dag cukru
5 dag mąki
10 dag masła

Sposób wykonania:

Z podanych składników wyrobić ciasto, włożyć do lodówki na 1 godzinę, a następnie wyłożyć na blachę. Upiec w temperaturze 200 °C.

Jabłka obrać, pokroić, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody i gotować aż się rozpadną i odparują. Dodać rodzynki, cukier i cukier waniliowy. Do osobnego garnka wlać szklankę mleka, dodać masło i połowę cukru, zagotować. W kubku starannie wymieszać pozostałe zimne mleko z mąką i wlać do wrzącego mleka, zagotować. Zdjąć budyń z ognia, wymieszać z żółtkami utartymi z resztą cukru. Ostudzić.

Na ciasto położyć najpierw jabłka, potem budyń. Udekorować posiekanymi orzechami i migdałami.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.1854609928 stars based on 1128 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
ciasto pych wczoraj robiłam z myślą że zabiorę je do znajomych, ale dziś pozostały tylko okruchy dzięki za przepis
magda [2007-03-11 12:08:05]
Dobre i tanie ciasto. Ja na kruche ciasto wykładam jabłka pokrojone w ósemki i zalewam budyniem i piekę to ok. 1 godz. w temp. ok. 200 o C. Równie smaczne
dana2005 [2005-04-26 22:17:34]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.