Przepisy Extra

Szybka babka cytrynowa z białek

Ten przepis to fajny pomysł na wykorzystanie białek oraz szybki sposób na bardzo puszystą i aromatyczną babkę z cytrynową nutką :)

Można powiedzieć, że jest to "babka z odzysku", bo upiekłam ją tylko i wyłącznie dlatego, że zostały mi białka, gdyż same żółtka użyłam do kruchego ciasta, a białka niestety tam już nie były potrzebne...

Takich przepisów jest niestety dużo, gdzie potrzebujemy tylko same żółtka, a tutaj proszę - tylko same białka... a ta babka wychodzi naprawdę pyszna, i długo sobie nie "poleży" bo zaraz błyskawicznie znika ;) Czytaj więcej

Kolejną jej zaletą, jest to, że do jej wykonania potrzeba zaledwie kilku, tanich produktów - warto się skusić :)

Udanego wypieku życzę i smacznego!

Składniki:

Cytrynowe ciasto:
5 białek
sól
½ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
½ łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła
1 cytryna (potrzebna skórka i sok)
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i otrzeć ze skórki, a sok z cytryny wycisnąć i przecedzić (aby nie było pestek). Masło roztopić i ostudzić.

Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, roztopione masło oraz skórkę i sok z cytryny. Całość razem wymieszać i wylać ciasto do formy na babkę (np. silikonowej) o wymiarach np. 10 na 20 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 170 °C.

Ostudzić i przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Jest to fajny pomysł na wykorzystanie białek oraz szybki sposób na puszystą i aromatyczną babkę :)

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
9 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Jest świetna na wykorzystanie białek, ja dodaję do środka małe kostki czekolady z orzechami - pycha!
JUla [2019-03-08 13:39:14]
Dokładnie, każdy piekarnik jest różny, dlatego zawsze warto piec według własnego piekarnika, aby ciasta nie przypalić. Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2018-07-13 23:15:39]
Jak to piekarnik piekarnikowi nierówny :) u mnie bardziej pasuje temperatura 150 stopni ponieważ przy 170 szybko się rumieni (po 15 minutach)
marta [2018-07-13 09:56:18]
Ooo! To też fajny pomysł i przydatna informacja, gdybyśmy przypadkiem nie mieli masła to mamy już sprawdzony zamiennik, dziękuję :)
Dorota [2018-02-27 18:29:19]
Ciasto bardzo dobre ja zamiast masla dalam olej.
Teresa ,pozdrawiam. [2018-02-12 21:53:31]
Super! To bardzo się cieszę, że babeczka się udała, pozdrawiam :)
Dorota [2017-06-15 21:22:55]
Przepis łatwy i szybki. Zmniejszyłam ilość mąki pszennej, a dodałam ziemniaczanej. Wyszło super!!!!
Anna [2017-06-15 14:13:20]
To super Asieńko! Bardzo się cieszę, że przepis się przydał :) Rzeczywiście babka jest puszysta, wilgotna i aromatyczna. A te silikonowe formy to fajna sprawa. Ja ostatnio używam form silikonowych do babek i tart. Wypieki łatwo z nich wychodzą, a same formy są łatwe w utrzymaniu czystości i co ważne w szafkach kuchennych nie zajmują dużo miejsca ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2015-02-23 10:04:07]
Przepis którego szukałam :) zostało mi 9 białek z robienia pączków i szukałam dziś przepisów na ciasto z białek i proszę bardzo akurat dziś dodalas taki Dorotko. Babka bardzo smaczna, puszysta! Podwoilam składniki i upieklam w silikonowej formie na babkę ( premiera, pierwszy raz piekłam w silikonie :)- super sprawa ) polecam serdecznie! Pozdrawiam
asienka19873 [2015-02-19 18:19:19]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.