Bardzo łatwa, pyszna i aromatyczna babka do zrobienia w dosłownie parę chwil :) Jest idealna do kawusi, popołudniowej herbatki lub gdy tylko zechce nam się coś słodkiego...
Do jej wykonania nie potrzeba całych jajek, tylko wystarczą same białka. A to dobrze, bo można powiedzieć, że to będzie "babka z odzysku" ;) Bo często w przepisach kulinarnych potrzebne są same żółtka, czy to do samego ciasta kruchego, klusek, farszów, kremów z budyniem, pączków, można by wyliczać i wyliczać...
Natomiast same białka często nam zostają - a do babeczki się przydadzą. Jeśli mamy dużo białek, to można je wlać do plastikowego pojemnika np. po 6 sztuk i zamrozić, a potem jak jest potrzeba to odmrozić i nasze białka gotowe są już do wypieków. Czytaj więcej
Tak samo można z nich zrobić placek bezowy np. z dodatkiem wiórek kokosowych, płatków migdałowych, mielonych orzechów, migdałów, a nawet z dodatkiem słonecznika - też pycha :)
Osoby będące na diecie biały cukier mogą zmniejszyć lub zamienić go na cukier trzcinowy. To jest też świetna babka dla cukrzyków, wystarczy użyć tutaj cukier brzozowy lub trzcinowy, ale w mniejszej ilości, no i cukrem pudrem już nie posypujemy.
Babka z tego przepisu wychodzi aromatyczna i ciekawie wygląda - dlatego warto się skusić na mały kawałek :)
Smacznego!
Masło roztopić i ostudzić. Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mąkę pełnoziarnistą wymieszać z otrębami owsianymi i proszkiem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewać ostudzone masło i wsypywać mąkę z dodatkami mieszając na małych obrotach, aby ciasto nie opadło. Na koniec wlać sok z cytryny, dodać skórkę z cytryny oraz szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej. Ponownie razem wymieszać i wylać na formę na babkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
Formę z babką włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 175 °C.
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Smacznego.