Ogórki opłukać, odciąć końcówki i pokroić w plasterki w skórce. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Kalafiora opłukać i podzielić na różyczki. Czerwona paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka.
Do dużej miski przełożyć ogórki, cukinię, kalafiora, czerwoną paprykę i cebulę. Wsypać sól kamienną, razem wymieszać i odstawić na około 2 godziny, a następnie odsączyć ze słonej zalewy.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Zieloną pietruszkę opłukać, osuszyć i razem z czosnkiem dodać do warzyw.
Do garnka wsypać cukier, dodać olej i ocet. Razem wymieszać, zagotować i gorącą zalewę wlać do warzyw. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszać i gotową sałatkę przełożyć do wyparzonych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut. Następnie ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml ogórkowo-cukiniowej sałatki.
Smacznego.