Kabaczka opłukać, przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić w plasterki (tak postępujemy z młodym kabaczkiem, a starszy trzeba obrać ze skórki i oczyścić z pestek, wtedy trzeba go mieć więcej tak, żeby po obraniu ważył też 3 kg). Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Kabaczek i cebulę przełoży do dużego garnka. Dodać cukier, ocet, sól, kurkumę, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i gotować na małym ogniu, gdy się zagotuje pogotować jeszcze razem przez około 10 minut.
Czerwoną i zieloną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Dodać do garnka z gorącą cukinią i razem wymieszać. Gotową sałatkę przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Ostudzić i wynieść do zimnej piwnicy.
Składniki wystarczą na około 4 słoiki po 900 ml i 1 słoik 300 ml sałatki.
Smacznego.