Komentarze do przepisu:
To super! Bardzo się cieszę, że torcik się udał :) Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2014-09-16 22:14:16]
Hmm... czasami tak się zdarza, że krem się zwarzy.... a co było powodem? różna temperatura składników, zbyt długie lub znowu zbyt krótkie miksowanie... jeśli widzimy, że z kremem zaczyna się coś dziać, należy przerwać ucieranie, do czystej miski dodać kawałek masła, rozmiksować go na puszystą masę, a potem dodawać powoli zwarzony krem. Mam nadzieję, że tort wyszedł zjadliwy ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2014-08-27 22:26:31]
Ewentualnie można dodać mniej żółtek.
Dorota [2013-12-27 19:24:57]
Dziękuję Małgosiu :)
Dorota [2012-11-13 11:32:45]
Faktycznie pyszny ten torcik , nawet nie ma przy nim dużo pracy. Polecam.
Małgorzata.P. [2012-10-08 17:59:45]
:) Cieszę się bardzo, że tort się udał. Gratuluję udanego wypieku i pozdrawiam :)
Dorota [2012-06-02 23:11:43]
Nie, wystarczy jedna buteleczka aromatu, dodajemy tylko kilka kropel. Powodzenia :)
Dorota [2011-12-01 12:11:41]
Cieszę się bardzo, że tort się udał. Serdecznie pozdrawiam i 100 lat życzę :)
Dorota [2011-03-28 10:09:58]
tort jest pysznyyy!!!! właśnie robiłam, bardzo dobry i prosty:) pozdrawiam
ofelia [2010-03-23 21:38:42]
fajny prosty przepis
asia [2007-07-19 13:31:21]
jadłam go u tesciowej i naprawde wysmienity.Polecam kazdemu bardzo szybko sie go robi a smakuje MNIAM MNIAM MNIAm
Aga21emi [2006-12-12 16:19:53]
surowe żółtka w masie?
M. [2006-11-05 09:52:41]
ten krem jest wspanialy
ewa [2006-11-03 19:05:22]
Blaty kokosowe należy zdjąć z tortownicy, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, kiedy są jeszcze ciepłe, bo właśnie w przeciwnym razie będą się łamać. Te blaty mają to do siebie, że się kleją, ale po złożeniu tort wychodzi super :) Mam nadzieje, że Pani skorzysta jeszcze kiedyś z tego przepisu. Pozdrawiam :)
Dorota [2006-03-23 18:07:55]
hej wam pomóżcie mi bo nie wiem co sie dizeje nie chce mi sie ten placem odkleic od tortownicy co robic???wogule chyba sie n e upiekl bo trochu sie klej chyba zawliłam robote!!!:-(
iska [2006-03-16 20:05:08]
Prawda, do blatów kokosowych nie dodaje się proszku do pieczenia. Pozdrawiam :)
Dorota [2006-02-27 21:05:22]
nie daje sie do tego ciasta proszku do pieczenia prawda??
eliza [2006-02-25 15:34:17]
tort jest wysmienity, krem kawowy pyszny, polecam.
dorka [2005-12-04 23:11:11]
Tak, można do tego tortu wykorzystać gotowe blaty kokosowe. Wtedy zmniejsza się czas wykonania tego tortu.
Dorota [2005-08-23 19:20:56]
Czy mozna dać gotowe blaty kokosowe?
Kasia [2005-08-23 18:59:41]
Witam
Robię ten torcik zawsze na Boże Narodzenie ale z migdałów i rozpuszczalnej kawy zmielonej.Drogi,ale bardzo, bardzo pyszny. Z pozostałych żółtek robię ajerkoniak.
THIBO [2005-08-18 19:16:02]
Rum można zastąpić aromatem rumowym lub innym.
Dorota [2005-08-14 10:28:13]
Mam pytanie... nie jestem pelnoletnia, wiec raczej nie mam dostepu do alkoholi, a jezeli juz to napewno nie do rumu :( czy mozna to czyms zastapic?? bylabym wdzieczna... przepis wyglada znakomicie, a chcialam zrobic maly torcik dla ojca na urodzinki =)
Patka xD [2005-08-11 15:15:21]
Bardzo dziękuję za odpowiedź i dam znać jak wyszło z orzechami :)
Pozdrawiam.
Ula [2005-08-02 11:53:16]
Tak, oczywiście kokos można zastąpić zmielonymi orzechami :) Pozdrawiam
Dorota [2005-08-02 11:02:43]
A czy zamiast kokosu można dodać zmielone orzechy? Niestety nie jadam nic co zawiera kokos i pod żadną postacią a to co kawowe uwielbiam :D a jeszcze jak może być orzechowe to już pełnia szczęścia :)
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Ula [2005-08-02 10:36:26]
Ciacho pyszne, a rodzinka byla zachwycona;))Dzieki wielkie;)
guignette [2005-06-30 10:40:31]
Extremalne dania ale powinnaś/eś dać tu wiecej ilustracji ludzie nie lubia jeść czegoś czego nie widza.
Pani Mela [2005-06-28 19:45:10]
no to w końcu trzeba dawać osiem jaj czy cztery? odpowiedzcie proszę na adres gosik_grosik@op.pl
gosia [2005-06-14 14:54:58]
z pozostałych żółtek można przecież zrobić doskonały sos waniliowy do przeróżnych deserów
robimy kogiel mogiel z żółtek około 3 łyżek cukru i torebki cukru waniliowego. Zagotowujemy 0,5 litra śmietany przynajmniej 30% wlewamy kogiel mogiel - doprowadzamy do wrzenia, stale mieszjąc (nie gotujemy) i gotowe
elżbieta [2005-06-09 11:07:06]
Tak, w przepisie wykorzystuje się 8 białek i 4 żółtka, i to nie jest błąd. Po prostu zostają nam 4 żółtka i można je użyć np. do panierki, do innego przepisu gdzie czasami potrzebne są tylko żółtka lub można zrobić kogiel mogiel, czy też dodać te pozostałe żółtka do jajecznicy. Jak widać możliwości jest dużo. Pozdrawiam :)
Dorota [2005-05-30 19:36:58]
co robisz z pozostałymi żółtkami,bo z 8 jajek wykorzystujesz ich 4,czy to jakiś malutki błąd w przepisie?
anik [2005-05-30 18:59:28]
ten tort jest bez maki?
m w [2005-05-26 21:57:49]
Do tego ciasta nie dodaje się mąki.
Dorota [2005-05-26 00:07:50]
Z miłą chęcią bym zkosztowała taki torcik, aż ślinka leci. Ciekawe czy w smaku taki dobry jak na zdjęciu!
Misia [2005-05-25 10:05:46]
Czy do ciasta dodaje sie makę????
e. [2005-05-24 11:32:21]