Słodkie, puszyste i to bez pieczenia ciasto do wykonania w bardzo szybki sposób. Gdy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego to zawsze możemy się skusić na herbatnikowca z masą kawową, śmietankową i bananami - mniam :) Wierzch ciasta zdobi zrumieniony i chrupiący słonecznik.
Jeśli znudziły się Wam już kruche ciasta, biszkopty, babki lub drożdżowe wypieki, to to ciacho jest w sam raz do wypróbowania!
Jest idealne na każdą okazję - do zwykłej kawy, ale i na urodzinowe przyjęcie. Dobrze schłodzone smakuje wybornie. Czytaj więcej
Jest proste i błyskawiczne do zrobienia. Jedynie czekamy chwilkę na ostudzenie żelatyn, i potem na stężenie mas, aby układać kolejne składniki...
Bananowe bez pieczenia, i to z pysznymi masami - mmm... palce lizać ;)
Jeśli szukacie słodkich inspiracji na śmietankowe ciasto, to właśnie znaleźliście sprawdzony przepis.
Smacznego :)
Kawę rozpuszczalną zalać wrzącą wodą, wymieszać i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Jogurt grecki zmiksować z serkiem waniliowym, dodać kawę rozpuszczoną, letnią żelatynę i razem zmiksować.
Średniej wielkości tortownicę o średnicy 23-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć kakaowe herbatniki, na niej rozłożyć masę kawową Na masie rozłożyć kolejną warstwę kakaowych herbatników i włożyć do lodówki na około 20 minut.
Słonecznik zrumienić na suchej patelni i ostudzić.
Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Ułożyć na herbatnikach, jeden obok drugiego i skropić sokiem z cytryny.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać serek homogenizowany, cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na plasterki bananów, a niej rozsypać zrumieniony słonecznik. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Smacznego.