Filet z indyka opłukać i pokroić w kostkę. Wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem Vegety, soli i pieprzu. Ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić. Kalafior podzielić na różyczki i wrzucić do gotującej się osolonej wody. Gotować przez około 7 minut pod przykryciem, od momentu zagotowania się wody. Ostudzić. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i osączyć z soku. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Do miski przełożyć filet z indyka, kalafior, pomidora i cebulę. Następnie dodać jogurt naturalny, majeranek, granulowany czosnek, bazylię, przyprawę kuchni włoskiej, zioła do drobiu, kilka kropli soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i podzielić na trzy części.
Zieloną sałatę opłukać i osuszyć. Porwać na kawałki i podzielić na trzy części.
W przezroczystej misce układać przygotowane składniki w następującej kolejności: zielona sałata, indyk z dodatkami, zielona sałata itd. aż do wyczerpania składników.
Gotową sałatkę włożyć na około 3 godziny do lodówki.
Smacznego.