Przepisy Extra

Warstwowa i aromatyczna szarlotka

To kruche, warstwowe i aromatyczne ciacho z jabłkową masą - mniam :)

Przepis na ciasto jest dosyć prosty, a sam wypiek po prostu rozpływa się w ustach... warto sprawdzić!

Sezon jabłkowy w pełni, jabłuszek jest mnóstwo - więc jak ciacho, to teraz tylko z nimi.

A jeśli znudziły Wam się już tradycyjne szarlotki, bądź nie macie pomysłu na jabłkowy wypiek - to ten przepis jest właśnie dla Was... udanych wypieków!

Smacznego :)

Składniki:

Ciasto kruche:
3 szklanki mąki krupczatki
½ szklanki cukru
20 dag masła
4 żółtka
2 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
½ opakowania cukru waniliowego
Aromatyczna masa jabłkowa:
1 ½ kg jabłek
½ szklanki cukru
½ szklanki rodzynek
2 łyżki soku z cytryny
starta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy
1 ½ łyżki cynamonu
kisiel cytrynowy
2 łyżki kaszy manny
Dodatkowo:
4 łyżki bułki tartej
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę krupczatkę. Dodać cukier, masło, żółtka, olej, sok z cytryny, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i podzielić na trzy części. Z każdej części ciasta zrobić kulę, zawinąć w aluminiową folię i włożyć do lodówki na 24 godziny.

Jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier, wymieszać i razem smażyć przez około 10 minut. Następnie dodać rodzynki (zalać je wcześniej gorącą wodą z kilkoma kroplami rumu, zostawić do ostudzenie i osączyć), sok z cytryny, startą skórkę z cytryny i pomarańczy, cynamon, kisiel cytrynowy (w proszku) oraz kaszę mannę. Wszystko dokładnie razem wymieszać, podzielić na połowę i ostudzić.

Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, na nią zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną kulę ciasta, wyłożyć jedną część masy jabłkowej, na to rozsypać 2 łyżki bułki tartej, następnie zetrzeć drugą kulę ciasta, na to druga część masy jabłkowej, rozsypane kolejne 2 łyżki bułki tartej i na górę zetrzeć trzecią część ciasta. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut w temperaturze 180 °C. Po ostudzeniu i przed podaniem na stół posypać szarlotkę cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Ewelinka [2011-10-06 13:08:39]
Bardzo smaczna ;) jest lepsza od tradycyjnej i ładnie wygląda. Jak robię szrlotkę to tylko taką.
Agusia [2011-10-06 12:42:38]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.