Płatki owsiane górskie wsypać do miski, zalać wrzącą wodą i zostawić pod przykryciem do ostudzenia. Czekoladę mleczną oraz suszone morele pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki. Dodać suszoną żurawinę, wiórki kokosowe, mąkę żytnią, proszek do pieczenia i razem wymieszać.
Miękkie masło utrzeć z żółtkami na puszystą masę. Dodać płatki owsiane, olej, sok z cytryny i razem wymieszać. Następnie przełożyć czekoladę wymieszaną z bakaliami i połączyć razem z ciastem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie szklista. Na koniec dodać do ciasta i delikatnie razem wymieszać.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę z bakaliami i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut w temperaturze 175 °C. i ostudzić.
Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać śmietankę i podgrzewać razem na małym ogniu lub w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Gotową polewą czekoladową polać mazurka i udekorować mieszanką kolorowych skórek kandyzowanych. Odłożyć do ostudzenia.
Smacznego.