Przepisy Extra

Wiśniowy mazurek z orzechowa nutką

Wiśniowy mazurek z orzechowa nutką

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
10 dag masła
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka śmietanki 30%
Masa wiśniowa:
1 szklanka kompotu z wiśni (lub soku)
½ szklanki wody
40 dag wydrylowanych wiśni
1 galaretka wiśniowa
Masa śmietankowa:
250 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 opakowanie Śmietan-fix
Dodatkowo:
4 łyżki Nutelli
10 dag orzeszków ziemnych (bez soli)
1 łyżeczka masła
Polewa czekoladowa:
5 dag gorzkiej czekolady
1 łyżka wody (przegotowanej, zimnej)
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
Do dekoracji:
1 łyżka płatków migdałowych
suszone morele (4-5 sztuk)

Sposób wykonania:

Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, miękkie masło, jajko, sok z cytryny i śmietankę 30%. Całość razem wymieszać, posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 1 godzinkę do lodówki. Średniej wielkości tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej kruche ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić, formę z ciastem owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na około 1-2 dni, żeby ciasto zmiękło.

Orzeszki ziemne pokroić (grubo, jeden orzeszek na cztery części), przełożyć do rondelka i lekko zrumienić. Następnie dodać masło i chwilkę jeszcze smażyć, zdjąć z ognia i ostudzić.

Kruche ciasto posmarować Nutellą i rozłożyć zrumienione orzeszki.

Do garnka wlać wodę, sok z wiśni (jeśli nie mamy, to może być sama woda) i zagotować. Następnie wsypać galaretkę wiśniową w proszku, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Do zimnej galaretki wiśniowej przełożyć wydrylowane wiśnie i włożyć do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć wyłożyć ją na orzechy i schłodzić w lodówce.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną masę z cukrem waniliowym, na koniec wsypać Śmietan-fix i razem zmiksować. Wyłożyć na masę wiśniową i ponownie włożyć do lodówki.

Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać wodę, masło i mleko. Cały czas podgrzewać, ciągle mieszając, aby składniki się połączyły. Zdjąć z ognia i ostudzić. Lekko tężejącą polewę czekoladową przełożyć do szprycy i udekorować wierzch mazurka, np. zrobić falującą kratkę. Na koniec mazurek udekorować suszonymi morelami (pokrojonymi w cienkie paski) i płatkami migdałowymi - tworząc kwiatki.

Gotowego mazurka schłodzić w lodówce, a następnie podać na wielkanocny stół.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.