Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, miękkie masło, jajko, sok z cytryny i śmietankę 30%. Całość razem wymieszać, posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 1 godzinkę do lodówki. Średniej wielkości tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej kruche ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić, formę z ciastem owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na około 1-2 dni, żeby ciasto zmiękło.
Orzeszki ziemne pokroić (grubo, jeden orzeszek na cztery części), przełożyć do rondelka i lekko zrumienić. Następnie dodać masło i chwilkę jeszcze smażyć, zdjąć z ognia i ostudzić.
Kruche ciasto posmarować Nutellą i rozłożyć zrumienione orzeszki.
Do garnka wlać wodę, sok z wiśni (jeśli nie mamy, to może być sama woda) i zagotować. Następnie wsypać galaretkę wiśniową w proszku, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Do zimnej galaretki wiśniowej przełożyć wydrylowane wiśnie i włożyć do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć wyłożyć ją na orzechy i schłodzić w lodówce.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną masę z cukrem waniliowym, na koniec wsypać Śmietan-fix i razem zmiksować. Wyłożyć na masę wiśniową i ponownie włożyć do lodówki.
Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać wodę, masło i mleko. Cały czas podgrzewać, ciągle mieszając, aby składniki się połączyły. Zdjąć z ognia i ostudzić. Lekko tężejącą polewę czekoladową przełożyć do szprycy i udekorować wierzch mazurka, np. zrobić falującą kratkę. Na koniec mazurek udekorować suszonymi morelami (pokrojonymi w cienkie paski) i płatkami migdałowymi - tworząc kwiatki.
Gotowego mazurka schłodzić w lodówce, a następnie podać na wielkanocny stół.
Smacznego.