Do miski wsypać mąkę tortową, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka, śmietanę i spirytus. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Zrobić kulę, zawinąć w aluminiową folię i włożyć na 24 godziny do lodówki.
Obrane papierówki pokroić w kostkę. Dodać do nich cukier, przyprawę do szarlotki i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać i włożyć do lodówki (może być tak jak ciasto, na 24 godziny).
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wyłożyć ¾ ciasta i nakłuć go widelcem. Na ciasto zetrzeć na tarce o małych oczkach 4 biszkopty. Następnie wyłożyć masę jabłkową, a na nią zetrzeć pozostałe biszkopty.
Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier puder i dalej ubijać. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny i wymieszać. Gotową bezę wyłożyć na masę jabłkową ze startymi biszkoptami. Na wierzchu ciasta rozłożyć pozostałe kruche ciasto. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C.
Ostudzić szarlotkę i przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.
Smacznego.