Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i przyprawę do szarlotki. Dodać margarynę Palmę, jajka i jogurt naturalny typu greckiego. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i zrobić 3 kule, dwie schłodzić, a jedną zamrozić.
Dużą prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć w niej dwie schłodzone kule ciasta i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Jabłka obrać, oczyścić i opłukać. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do garnka. Dodać do nich cukier, otartą skórkę z cytryn (wcześniej umytych, sparzonych i osuszonych) i sok z cytryn. Wymieszać i smażyć razem na małym ogniu przez około 15 minut. W około 200 ml zimnej wody rozmieszczać budyń waniliowy, wlać do masy jabłkowej i chwilę razem pogotować (gdy jabłka będą soczyste i masa będzie płynna można do budyniu dodać jeszcze 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, natomiast jeśli masa jabłkowa będzie gęsta można użyć większej ilości wody).
Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć gorącą masę jabłkową, a na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto (1 kulę). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 30 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.
Przed podaniem na stół szarlotkę można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego.