Przepisy Extra

Szarlotka inaczej

Składniki:

Ciasto:
ok. 3 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki przyprawy do szarlotki
25 dag margaryny Palma
3 jajka
4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
Masa jabłkowa:
1 1/2 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
otarta skórka cytrynowa z 2 cytryn
sok z 2 cytryn
1 budyń waniliowy (ten tradycyjny na 1/2 litra)

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i przyprawę do szarlotki. Dodać margarynę Palmę, jajka i jogurt naturalny typu greckiego. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i zrobić 3 kule, dwie schłodzić, a jedną zamrozić.

Dużą prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć w niej dwie schłodzone kule ciasta i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.

Jabłka obrać, oczyścić i opłukać. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do garnka. Dodać do nich cukier, otartą skórkę z cytryn (wcześniej umytych, sparzonych i osuszonych) i sok z cytryn. Wymieszać i smażyć razem na małym ogniu przez około 15 minut. W około 200 ml zimnej wody rozmieszczać budyń waniliowy, wlać do masy jabłkowej i chwilę razem pogotować (gdy jabłka będą soczyste i masa będzie płynna można do budyniu dodać jeszcze 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, natomiast jeśli masa jabłkowa będzie gęsta można użyć większej ilości wody).

Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć gorącą masę jabłkową, a na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto (1 kulę). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 30 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Przed podaniem na stół szarlotkę można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że się udał i że smakował :)
Dorota [2012-07-23 10:34:36]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.