Komentarze do przepisu:
Robię z 3 kg buraków, czosnku i chrzanu w 5 litrowej butelce po wodzie mineralnej - nie trzeba pilnować i nie pachnie na cały dom - i oprócz soli (jak do ogórków) daję pół łyżki cukru na całość.
jac [2016-12-05 16:53:35]
Ja kisiłam buraczki w słoikach szklanych - litrowych. Trzy słoiki i ma się duży zapas. Buraczków z kiszenia nie wyrzucać!!! Po zlaniu zakwasu, zalać buraczki świeżą wodą, gotować do miękkości. Następnie przecedzić. Teraz można je wyrzucić:) Mamy wyśmienity barszczyk na Wigilię i nie tylko. Wystarczy doprawić przyprawami. Ja idę na łatwiznę, dosypuję torebkę barszczu instant z Winiar, nie muszę kombinować, ile dać majeranku, ile soli czy pieprzu. Barszcz jest przepyszny!
kwaki [2016-12-02 16:42:46]
Ach....zapomniałam....najlepiej w kamiennym garnku.....ale emaliowany , taki do gotowania smialo można uzyc ,nigdy aluminiowy , bo kwas powoduje ze z przechodzą jakies substancje......sloik większy jak najbardziej
gaga [2016-12-02 08:35:08]
Dziękuję pięknie za wszystkie cenne porady i pozdrawiam :)
Dorota [2016-12-01 22:51:25]
Na litr wody - łyżka soli (jak do kiszenia ogórków).Ja dodaję ziele,listek i odrobinę majeranku,
robię z ok 2 -3 kg. Po zlaniu maże stać w lodówce kilka tygodni.Taki zakwas jest b.smaczny,rewelacyjnie poprawia ukrwienie .,duzo więcej dowiesz się z netu o leczniczych walorach
teresa [2016-12-01 21:56:42]
Też robię zakwas z buraków, ale; 1. nie dodaję piętki chleba - bakterie kwasu mlekowego /one "robią" kwas mlekowy/ są w powietrzu i na warzywach;2. dodaję troszkę pokrojonego chrzanu; 3. zalewam ciepłą /nie gorącą/ osoloną wodą. Po 6-7 dniach zakwas gotowy. 4. buraki po zlaniu zakwasu wykorzystuję jako półprodukt do zup, barszczu, sałatek. Smacznego!!!
mrówka [2016-11-30 20:50:44]
Taki zakwas buraczany robię już od kilku lat. Czerwony barszcz z tym zakwasem wszystkim bardzo smakuje.
Stona4 [2016-11-30 19:33:31]
ja kisze buraki od lat 40.......zawsze daje sol , tak jak do kiszenia ogorkow........wody zawsze tyle , aby po obciazeniu bylo jej przynajmniej 5-10 cm ponad buuraki........w miare kiszenia bedzie zbierac sie plesn, ktora nalezy dokladnie usuwac , aby kwas buraczany nie zrobil sie gorzki..........gotowy kwas po ok 3 tygodniach przelac do butelek lub sloikow.........uzywac nie tylko do barszczu ale rowniez do picia , po zmieszaniu z woda( nieduzo )gotowana lub mineralna, ewentualnym doprawieniu odrobina pieprzu i soli.......chociaz bez dodania przypraw jest rownie dobry, a przede wszystkim bardzo , bardzo zdrowy,,,,,,,,,,,,zapomnialam,,,,,,,chleb , jezeli stoi w cieplym miejscu nie jest potrzebny,,,,,natura zrobi swoje.............
gaga [2016-11-30 15:44:51]
Kisze w słoiku i dodaje wody spod ogorkow kiszonych troszke o zakwas chodzi albo barszczu bialedo dodac i juz.
aleksiss [2016-11-29 14:18:11]
Przepisy są różne, akurat w tym przepisie na zakwas soli nie dodaję, ale jeśli jest taka potrzeba, to szczyptę myślę można dodać :) Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2016-11-28 23:08:34]
Ta woda bez soli ma być ?
Halina [2016-11-28 14:14:57]
Zakwas buraczany można też zrobić w dużym słoiku, pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)
Dorota [2012-12-21 09:49:43]
nie mam naczynia kamiennego,jakiego ineego moglabym uzyc?Dziekuje
ania [2012-12-21 00:11:23]