Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem masła i odcedzić. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka, dodać cukier, cynamon i podsmażyć. Gruszki obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do nowego garnka, dodać cukier, imbir i podsmażyć.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Układać warstwami przygotowane wcześniej składniki: 1/3 ryżu, masę jabłkową, 1/3 ryżu, masę gruszkową i na górę pozostałą 1/3 ryżu. Wierzch słodkiej zapiekanki posypać szczyptą cynamonu i imbiru oraz położyć goździki. Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika.
Zapiekać przez około 25 minut w temperaturze 170 °C.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji. Danie idealne na obiad w wakacyjne dni - a zwłaszcza dla naszych milusińskich :)
Smacznego.