Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubsze plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Pomarańczową i zieloną paprykę przekroić, oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w paski.
Duże żaroodporne naczynie posmarować olejem. Na spód wyłożyć połowę ziemniaków - posypać szczyptą soli morskiej, pieprzu i przyprawy do ziemniaków, potem rozłożyć połowę cebuli, pomarańczową i zieloną paprykę, dynię – posypać ją szczyptą imbiru i gałki muszkatołowej, dalej rozłożyć pomidory – posypać je szczyptą soli morskiej i oregano, a na koniec rozłożyć pozostałą cebulę oraz ziemniaki – posypać je szczyptą soli morskiej, pieprzu i przyprawy do ziemniaków.
Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 60 minut w temperaturze 170 °C. Przed podaniem zapiekankę posypać natką zielonej pietruszki.
Tej pysznej zapiekanki wychodzi duuużo, podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Smacznego.