Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubsze plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Pomarańczową i zieloną paprykę przekroić, oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w paski.
Duże żaroodporne naczynie posmarować olejem. Na spód wyłożyć połowę ziemniaków - posypać szczyptą soli morskiej, pieprzu i przyprawy do ziemniaków, potem rozłożyć połowę cebuli, pomarańczową i zieloną paprykę, dynię – posypać ją szczyptą imbiru i gałki muszkatołowej, dalej rozłożyć pomidory – posypać je szczyptą soli morskiej i oregano, a na koniec rozłożyć pozostałą cebulę oraz ziemniaki – posypać je szczyptą soli morskiej, pieprzu i przyprawy do ziemniaków.
Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 60 minut w temperaturze 170 °C. Przed podaniem zapiekankę posypać natką zielonej pietruszki.
Tej pysznej zapiekanki wychodzi duuużo, podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.