Przepisy Extra

Zapiekanka z dynią, papryką i boczkiem

Składniki:

Zapiekanka:
1 kg dyni (waga po obraniu)
sól
pieprz
2 liście laurowe
2 łyżki oleju
30 dag wędzonego boczku
10 dag pora
25 dag czerwonej papryki
25 dag zielonej papryki
2 ząbki czosnku
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
imbir
zioła prowansalskie
majeranek
15 dag żółtego sera
Dodatkowo:
1 łyżka oleju
3 dag żółtego sera

Sposób wykonania:

Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać szczyptę soli, pieprzu i liście laurowe. Zagotować i gotować 7 minut od momentu zagotowania się dyni, a następnie odcedzić.

Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Wędzony boczek pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Razem z wędzonym boczkiem przełożyć na patelnię i lekko podsmażyć. Czerwoną i zieloną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Przełożyć na patelnię i razem smażyć. Czosnek obrać z łusek, pokroić w małą kostkę i dodać na patelnię pod koniec smażenia. Następnie dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, imbiru, ziół prowansalskich i majeranku. Razem wymieszać, zdjąć z ognia i ostudzić.

Żaroodporne naczynie posmarować olejem. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połowę dyni wymieszać z połową żółtego sera i wyłożyć na dno żaroodpornego naczynia. Następnie wyłożyć boczek z papryką i na górę pozostałą dynię wymieszaną z pozostałym żółtym serem. Naczynie przykryć pokrywką. Zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch zapiekanki. Przykryć pokrywką i włożyć na 1 minutkę do piekarnika.

Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję bardzo :)
Dorota [2016-10-28 11:23:19]
swietne zapiekanki
alina [2016-10-28 07:27:30]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.