Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać szczyptę soli, pieprzu i liście laurowe. Zagotować i gotować 7 minut od momentu zagotowania się dyni, a następnie odcedzić.
Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Wędzony boczek pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Razem z wędzonym boczkiem przełożyć na patelnię i lekko podsmażyć. Czerwoną i zieloną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Przełożyć na patelnię i razem smażyć. Czosnek obrać z łusek, pokroić w małą kostkę i dodać na patelnię pod koniec smażenia. Następnie dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, imbiru, ziół prowansalskich i majeranku. Razem wymieszać, zdjąć z ognia i ostudzić.
Żaroodporne naczynie posmarować olejem. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połowę dyni wymieszać z połową żółtego sera i wyłożyć na dno żaroodpornego naczynia. Następnie wyłożyć boczek z papryką i na górę pozostałą dynię wymieszaną z pozostałym żółtym serem. Naczynie przykryć pokrywką. Zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch zapiekanki. Przykryć pokrywką i włożyć na 1 minutkę do piekarnika.
Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.
Smacznego.