Ziemniaki, czerwone buraczki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki (ziemniaki w duże plasterki, a pozostałe składniki w mniejsze). Wędzony boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę.
Duże żaroodporne naczynie wysmarować masłem (na dno można położyć skórę z boczku) i układać przygotowane składniki w następującej kolejności: połowę ziemniaków (posypać je szczyptą przyprawy do ziemniaków, soli i pieprzu), połowę czerwonych buraków, połowę warzyw (czyli marchewki wymieszanej z pietruszką i selerem), połowę boczku (posypać go szczyptą majeranku) i na górę połowę cebuli. Następnie układamy w takiej samej kolejności pozostałe składniki. Na górę należy rozłożyć smalec.
Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Piec przez około 80-90 minut w temperaturze 180 °C. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać wierzch zapiekanki, zamknąć naczynie i zostawić tak na około 5 minut. Następnie posiekać szczypiorek, posypać nim wierzch zapiekanki i podać na stół.
Zapiekankę ziemniaczaną można podawać z dodatkiem maślanki lub dowolnej surówki.
Smacznego.