Ryż wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do cebuli, dodać szczyptę soli i kolorowego pieprzu. Wymieszać i gdy woda wyparuje, jeszcze chwilę smażyć. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do pieczarek, wymieszać i smażyć 1 minutkę. Marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Następnie przełożyć do pieczarek, razem wymieszać i smażyć jeszcze razem przez 5-10 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Do dużej miski przełożyć ryż, całą zawartość patelni i żółty ser. Dodać śmietankę, surowe jajka, szczyptę majeranku, tymianku, mielonego kminku i ostrej papryki w proszku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem i wyłożyć farsz ryżowo-pieczarkowy. Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Zapiekankę wyjąć z piekarnika i posypać żółtym serem startym na starce o małych oczkach.
Podane składniki wystarczą na około 6-7 porcji.
Smacznego.