Przepisy Extra

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i kapustą

Składniki:

Masa ziemniaczana:
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
40 dag grzybów
40 dag białej kapusty
2 jajka
majeranek
sól
pieprz
Maggi
Ponadto:
masło
ketchup

Sposób wykonania:

Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starce ziemniaki odcisnąć z wody (wodę z góry wylać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do ziemniaków). Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju, następnie dodać do niej pokrojone grzyby. Wymieszać, dodać sól, pieprz i smażyć około 30 minut. Ostudzić. Kapustę poszatkować.

Do dużej miski dodać ziemniaki, grzyby i kapustę. Następnie dodać jajka, majeranek, sól, pieprz i Maggi. Wszystko razem wymieszać.

Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wyłożyć masę ziemniaczaną. Piec około 60 minut w temperaturze 180 °C. Zapiekankę podawać na ciepło polaną ketchupem.

Składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
7 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Całą zawartość zapiekanki wkładamy do żaroodpornego naczynia i zimne naczynie wkładamy do zimnego piekarnika, zapalamy piekarnik i czas pieczenia mierzymy dopiero jak piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę tj. około 180 st. C. i od tego momentu mierzymy czas pieczenia. Ja tak robiłam i wszystko było miękkie, a zapiekanka pyszna. Powodzenia :)
Dorota [2011-02-14 11:33:15]
to nic innego jak podawana na suwalszczyznie babka ziemniaczana ktora podaje sie na 1000 sposobow
gość [2009-10-31 14:51:27]
Z kapustą pekińską też można zrobić - powodzenia :)
Dorota [2009-10-28 21:17:25]
a może być pekińska?
andziulka [2009-10-28 13:17:26]
ja niestety nie mogę pochwalić tego przepisu...zapiekanka była w piecu ponad 2 h a starte ziemniaki dalej były surowe..może trzeba na drobnych oczkach zetrzeć jak na placki ziemniaczane?tylko nie wiem czy to coś da:/
Ylona [2009-10-16 13:19:59]
To ma być biała kapusta (zaraz dopiszę w składnikach). Dziękuję za miłe słowa, nowe przepisy na pewno będą się pojawiać na stronie - pozdrawiam :)
Dorota [2009-10-06 13:10:54]
jaka to ma być kapusta? Pani Dorotki przepisy są przepyszne. prosimy o jeszcze.
Jola [2009-10-05 10:47:23]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.