Do mąki pszennej dodać jajka, olej i wrzącą wodę. Razem wymieszać i zagnieść ciasto (powinno być luźniejsze niż ciasto na makaron).
Grzyby opłukać, zalać wodą i moczyć 24 godziny. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Białą kapustę poszatkować i wrzucić do wrzącej osolonej wody z rozpuszczoną kostką rosołową. Gotować około 15 minut, następnie dodać kiszoną kapustę wraz z wodą (jeśli jest). Wymieszać, dodać liście laurowe i gotować kapustę do miękkości. Następnie odcedzić i wyciągnąć liście laurowe.
Cebulę obrać, zrumienić na maśle i przełożyć do kapusty. Następnie dodać ugotowane i odcedzone grzyby i razem poddusić. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą w płynie Maggi, majerankiem i sokiem z cytryny. Razem wymieszać i ostudzić. Zmielić w maszynce o grubych oczkach.
Ciasto podsypać mąką pszenną i rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać szklanką kółka, kłaść farsz i sklejać pierogi. Następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody, gdy wypłyną gotować jeszcze 3 minuty. Po ugotowaniu wyłożyć na talerze i polać roztopionym masłem.
Z podanych składników wyjdzie około 200 sztuk pierogów.
Smacznego.