Do rondelka wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i razem podgrzać. Do drugiego rondelka przełożyć masło i roztopić. Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać ciepłe mleko z drożdżami, roztopione masło, cukier i sól. Wymieszać łyżką, a następnie dodać jajko i białko. Całość wyrobić ręką i zostawić w misce. Wierzch drożdżowego ciasta posypać niewielką ilością mąki pszennej, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut.
Suszone grzyby opłukać, zalać ½ litra wody i zostawić na noc. Następnie gotować w tej wodzie na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut. Grzyby wyciągać z garnka, ostudzić i pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu, następnie przełożyć pokrojone grzyby i jeszcze razem smażyć. Białą kapustę umyć i poszatkować. Wrzucić do garnka z osoloną wodą i gotować przez około 60 minut, a następnie odcedzić.
Do garna z wodą, w której gotowały się grzyby przełożyć cebulę z grzybami i kapustę. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, jałowca i goździki. Razem wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem, przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła (na koniec woda powinna wyparować). Jajka ugotować na twardo, obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Do ugotowanego farszu dodać jajka, sok z cytryny, koperek oraz szczyptę mielonego kminku i majeranku. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie Maggi. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na połowę.
Gdy ciasto drożdżowe podrośnie należy je wyciągnąć i podzielić na połowę. Jedną część ciasta rozwałkować na grubość około 0,5 -1 cm i na nim rozłożyć połowę farszu. Całość zwinąć w roladę i skleić na bokach, aby farsz nie wychodził. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta i zrobić drugiego kulebiaka. Gotowe kulebiaki przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (sklejeniem do formy). Żółtko jajka rozmącić i pędzelkiem posmarować wierzch kulebiaków. Tak przygotowaną formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C.
Kulebiaka można podawać na ciepło lub na zimno. Można do niego podawać czerwony barszcz do picia. Pycha!
Smacznego.