Grzyby opłukać i zamoczyć na noc. Następnie ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły i odcedzić (wodę można wykorzystać do zupy np. pieczarkowej). Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na maśle. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Na sam koniec przełożyć ugotowane grzyby, wymieszać i jeszcze chwilę razem smażyć. Dodać szczyptę majeranku, tymianku, ostrej papryki w proszku i gałki muszkatowej. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie ostudzić i całość zmielić w maszynce do mielenia mięsa (można ewentualnie przed smażeniem cebulę i ugotowane grzyby drobno pokroić, wtedy nie trzeba mielić).
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Następnie przełożyć zmielone grzyby, dodać natkę zielonej pietruszki i całość razem wymieszać. Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.
Wędzony żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i posypać wierzch zapiekanki. Następnie posypać też sezamem, przykryć pokrywką i włożyć na 1 minutę do piekarnika.
Podawać na gorąco. Można podawać zapiekankę polaną ketchupem.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.