Zielona sałata i szynka to tylko część składników tej bardzo ciekawej sałatki jarzynowej. Znajdziemy w niej ponadto żółty ser, zielony ogórek, jajka, majonez oraz przyprawy. Połączenie tych składników, a więc warzyw, wędliny, nabiału oraz przypraw daje bardzo ciekawy smak. Dzięki dodaniu ketchupu sałatka jest stosunkowo wyrazista, z lekkim posmakiem jajek. Czytaj więcej
Jej przygotowanie jest banalnie proste. Warzywa po oczyszczeniu wymagają rozdrobnienia. Jajka trzeba ugotować i pokroić na szóstki, a następnie wymieszać. Niewątpliwą zaletą tej sałatki jest jej wygląd. Umieszczona w przezroczystej misce szklanej, sprawia bardzo pozytywne wrażenie i wprost zaprasza do jej spróbowania. Polecamy!
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Szynkę i żółty ser pokroić w paski. Zielony ogórek pokroić w tzw. trójkąty. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i każde z osobna pokroić w pionie na sześć części.
Sałatę rozłożyć na dwa duże talerze. Na sałacie rozłożyć pokrojoną szynkę, żółty ser, zielony ogórek, jajka. Wierzch sałaty udekorować majonezem i ketchupem. Posypać solą i pieprzem.
Podawać z pieczywem.
Składniki wystarczą na 2 porcje.
Smacznego.