Przepisy Extra

Zapiekanka makaronowa z szynką pod beszamelem

Smaczna, aromatyczna i sycąca zapiekanka z makaronem, szynką, cebulą, czosnkiem, i serami: żółtym oraz mozzarellą :)

Jest bardzo prosta, łatwa i dosyć szybka do zrobienia. Do jej wykonania można użyć szynkę, która została nam np. z urodzin, z Sylwestra, ze Świąt (tak jak u mnie ;)). Szynkę można też zastąpić np. boczkiem, kiełbasą, kurczakiem, mielonym mięsem - tutaj możliwości jest wiele...

Gruby makaron przekładany jest pomarańczową masą cebulową z szynką, białą masą beszamelową, żółtym serem i mozzarellą - mniam!

Wszystko wygląda prosto i... apetycznie - tak, że już chciałoby się ją jeść przy układaniu warstw ;) Czytaj więcej

Zapiekanka wspaniale prezentuje się na stole, pięknie pachnie jak się zapieka, no i co ważne wszystkim smakuje! Na pierwszym miejscu dzieciaczkom :)

Tą zapiekanką można wszystkim dogodzić :D Nawet wybredni przychodzą po dokładkę ;)

Makaronowa zapiekanka z szynką jest idealna na obiad na każdy dzień tygodnia. Ale może też być fajnym pomysłem na ciepłe danie na prywatkach, przyjęciach, urodzinach, imieninach, Andrzejkach i Sylwestrze :)

Zachęcam do jej wykonania i skosztowania...

Smacznego :)

Zapiekanka makaronowa z szynką pod beszamelem

Składniki:

50 dag makaronu (np. świderki)
sól
1 łyżeczka oleju
Masa cebulowa z szynką:
25 dag cebuli
2 łyżki oleju (np. kokosowego)
50 dag szynki
5 łyżek koncentratu pomidorowego
5 łyżek wody
3 ząbki czosnku
Vegeta
kminek (mielony)
majeranek
natka zielonej pietruszki (suszona)
sól
pieprz
Beszamel:
5 dag masła
3 łyżki mąki pszennej (płaskie)
½ litra mleka
sól
pieprz
Dodatkowo:
15 dag żółtego sera (w plasterkach)
1 łyżka oleju
125 g serka mozzarella (1 kulka)
natka zielonej

Sposób wykonania:

Do garnka wlać wodę i zagotować. Do wrzącej wody wsypać szczyptę soli, dodać olej i wrzucić makaron świderki. Wymieszać i gotować połowę czasu niż podana jest na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, przełożyć cebulę i zeszklić. Szynkę pokroić w kostkę, dodać do cebuli, wymieszać i razem jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, wodę, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do szynki z cebulą, dodać szczyptę Vegety, mielonego kminku, rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Całość razem wymieszać.

Do rondelka przełożyć masło i roztopić. Dodać mąkę pszenną i dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek. Dalej gotując dolewać cienką strużką mleko i cały czas mieszać, aż masa zgęstnie. Na koniec dodać szczyptę soli, pieprzu i dokładnie razem wymieszać.

Plasterki żółtego sera pokroić w paski.

Żaroodporne naczynie posmarować olejem. Na dno naczynia wyłożyć połowę makaronu, na nim rozłożyć połowę żółtego sera, beszamelu i masy cebulowej z szynką. Następnie wyłożyć pozostały makaron, żółty ser, beszamel i masę cebulową z szynką. Na górę zapiekanki zetrzeć na tarce o dużych oczkach ser mozzarellę.

Naczynie przykryć pokrywką, włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.

Gorącą zapiekankę udekorować listkami zielonej pietruszki i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.