Smaczna, aromatyczna i sycąca zapiekanka z makaronem, szynką, cebulą, czosnkiem, i serami: żółtym oraz mozzarellą :)
Jest bardzo prosta, łatwa i dosyć szybka do zrobienia. Do jej wykonania można użyć szynkę, która została nam np. z urodzin, z Sylwestra, ze Świąt (tak jak u mnie ;)). Szynkę można też zastąpić np. boczkiem, kiełbasą, kurczakiem, mielonym mięsem - tutaj możliwości jest wiele...
Gruby makaron przekładany jest pomarańczową masą cebulową z szynką, białą masą beszamelową, żółtym serem i mozzarellą - mniam!
Wszystko wygląda prosto i... apetycznie - tak, że już chciałoby się ją jeść przy układaniu warstw ;) Czytaj więcej
Zapiekanka wspaniale prezentuje się na stole, pięknie pachnie jak się zapieka, no i co ważne wszystkim smakuje! Na pierwszym miejscu dzieciaczkom :)
Tą zapiekanką można wszystkim dogodzić :D Nawet wybredni przychodzą po dokładkę ;)
Makaronowa zapiekanka z szynką jest idealna na obiad na każdy dzień tygodnia. Ale może też być fajnym pomysłem na ciepłe danie na prywatkach, przyjęciach, urodzinach, imieninach, Andrzejkach i Sylwestrze :)
Zachęcam do jej wykonania i skosztowania...
Smacznego :)
Do garnka wlać wodę i zagotować. Do wrzącej wody wsypać szczyptę soli, dodać olej i wrzucić makaron świderki. Wymieszać i gotować połowę czasu niż podana jest na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, przełożyć cebulę i zeszklić. Szynkę pokroić w kostkę, dodać do cebuli, wymieszać i razem jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, wodę, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do szynki z cebulą, dodać szczyptę Vegety, mielonego kminku, rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Całość razem wymieszać.
Do rondelka przełożyć masło i roztopić. Dodać mąkę pszenną i dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek. Dalej gotując dolewać cienką strużką mleko i cały czas mieszać, aż masa zgęstnie. Na koniec dodać szczyptę soli, pieprzu i dokładnie razem wymieszać.
Plasterki żółtego sera pokroić w paski.
Żaroodporne naczynie posmarować olejem. Na dno naczynia wyłożyć połowę makaronu, na nim rozłożyć połowę żółtego sera, beszamelu i masy cebulowej z szynką. Następnie wyłożyć pozostały makaron, żółty ser, beszamel i masę cebulową z szynką. Na górę zapiekanki zetrzeć na tarce o dużych oczkach ser mozzarellę.
Naczynie przykryć pokrywką, włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.
Gorącą zapiekankę udekorować listkami zielonej pietruszki i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.
Smacznego.