W kuchni, do przygotowywania przepisów kulinarnych, często stosuje się różnego rodzaju sery. Sery białe łączone są z jarzynami, zwłaszcza w sałatkach warzywnych i stanowią doskonałą przystawkę do dań obiadowych, często również zalecane są do dań powstałych na rozgrzanym ruszcie grilla.
W tym przepisie w roli głównej występują zielona sałata, ogórek, seler, cebula oraz ser biały, tutaj jest to ser kozi. Po odpowiednim przygotowaniu składników, umieszczeniu ich w misce, dodaniu przypraw i wymieszaniu, sałatka jest gotowa do podania na stół. Czytaj więcej
Opisana sałatka jest wykonana z produktów, które pozwalają ją zaliczyć do potraw dietetycznych i prozdrowotnych.
To taka wiosenna sałatka "garden party" :) Miska pełna słońca i witamin, których nam potrzeba! Sałatka ta świetnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje serwowana na świeżym powietrzu... Idealna do grillowanych mięs i ryb :)
Polecamy!
Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Kozi ser pokroić w kostkę. Zielonego ogórka opłukać i w skórce pokroić w kostkę. Seler naciowy opłukać, osuszyć i również pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka. Słonecznik zrumienić na patelni bez tłuszczu i ostudzić.
Do dużej miski przełożyć zieloną sałatę, kozi ser, zielony ogórek, seler naciowy, czerwoną cebulę i słonecznik. Dodać olej ryżowy, sok z cytryny, szczyptę słodkiej papryki w proszku i majeranku. Przyprawić do smaku solą ziołową i pieprzem. Na koniec całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do skalnej miski i posypać pokrojoną zieloną cebulką.
Smacznego.