To ciekawe połączenie jarzyn i ryb często można znaleźć w przepisach kulinarnych. Dlaczego tak jest.
Zapewne duży wpływ ma na to wartość zdrowotna potraw powstających z połączenia tych produktów. Są to rzeczywiście dania prozdrowotne i warto je wykonywać i podawać do posiłków w swoich domach jak najczęściej.
Drugim, zapewne również ważnym powodem popularności tych przepisów kulinarnych jest łatwość i szybkość ich wykonania. Czytaj więcej
Zamieszczony poniżej przepis na sałatkę warzywną z łososiem spełnia oba te warunki.
Warzywa to witaminy, natomiast mięso łososia to nie tylko witaminy, ale również cenne dla organizmu minerałycynk i selen oraz potas, a także jod. Mięso łososia jest źródłem ważnych dla naszego zdrowia kwasów Omega-3 i Omega-6. Polecamy!
Łososia norweskiego pokroić w kostkę. Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Zielonego ogórka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę (w skórce). Zieloną cebulkę opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, a szczypiorek drobno pokroić.
Do miski przełożyć łososia, zieloną sałatę, czerwoną paprykę, zielonego ogórka i zieloną cebulkę ze szczypiorkiem. Dodać oliwę z oliwek i szczyptę majeranku. Wszystko razem wymieszać. Przyprawić do smaku solą ziołową i pieprzem kolorowym. Włożyć do lodówki na około 20 minut. Przed podaniem na stół sałatkę ponownie wymieszać.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.