To ciekawe połączenie jarzyn i ryb często można znaleźć w przepisach kulinarnych. Dlaczego tak jest.
Zapewne duży wpływ ma na to wartość zdrowotna potraw powstających z połączenia tych produktów. Są to rzeczywiście dania prozdrowotne i warto je wykonywać i podawać do posiłków w swoich domach jak najczęściej.
Drugim, zapewne również ważnym powodem popularności tych przepisów kulinarnych jest łatwość i szybkość ich wykonania. Czytaj więcej
Zamieszczony poniżej przepis na sałatkę warzywną z łososiem spełnia oba te warunki.
Warzywa to witaminy, natomiast mięso łososia to nie tylko witaminy, ale również cenne dla organizmu minerałycynk i selen oraz potas, a także jod. Mięso łososia jest źródłem ważnych dla naszego zdrowia kwasów Omega-3 i Omega-6. Polecamy!
Łososia norweskiego pokroić w kostkę. Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Zielonego ogórka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę (w skórce). Zieloną cebulkę opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, a szczypiorek drobno pokroić.
Do miski przełożyć łososia, zieloną sałatę, czerwoną paprykę, zielonego ogórka i zieloną cebulkę ze szczypiorkiem. Dodać oliwę z oliwek i szczyptę majeranku. Wszystko razem wymieszać. Przyprawić do smaku solą ziołową i pieprzem kolorowym. Włożyć do lodówki na około 20 minut. Przed podaniem na stół sałatkę ponownie wymieszać.
Smacznego.