Wodę zagotować, posolić i dodać 1 łyżkę oleju. Przełożyć makaron penne i gotować według przepisu na opakowaniu, a na koniec odcedzić.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić. Szynkę pokroić w paski, dodać do cebuli razem z 1 łyżką oleju i razem zrumienić. Czosnek obrać, pokroić w kostkę, dodać do szynki i smażyć razem jeszcze przez 1 minutkę.
Następnie na patelnię przełożyć makaron penne i wlać śmietankę. Dodać natkę zielonej pietruszki i szczyptę ziół prowansalskich. Całość razem wymieszać i zagotować. Na koniec przyprawić do smaku kolorowym pieprzem.
Gorące penne z szynką rozłożyć na talerzach i posypać wędzonym żółtym serem startym na tarce o małych oczkach. Podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na 2-3 porcje.
Smacznego.