Przepisy Extra

Penne z szynką w śmietankowym sosie

Składniki:

20 dag makaronu (np. penne, piórka)
4 łyżki oleju
10 dag cebuli
20 dag szynki (w plasterkach)
2 ząbki czosnku
250 ml śmietanki 30%
natka zielonej pietruszki
zioła prowansalskie
pieprz kolorowy
3 dag wędzonego żółtego sera

Sposób wykonania:

Wodę zagotować, posolić i dodać 1 łyżkę oleju. Przełożyć makaron penne i gotować według przepisu na opakowaniu, a na koniec odcedzić.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić. Szynkę pokroić w paski, dodać do cebuli razem z 1 łyżką oleju i razem zrumienić. Czosnek obrać, pokroić w kostkę, dodać do szynki i smażyć razem jeszcze przez 1 minutkę.

Następnie na patelnię przełożyć makaron penne i wlać śmietankę. Dodać natkę zielonej pietruszki i szczyptę ziół prowansalskich. Całość razem wymieszać i zagotować. Na koniec przyprawić do smaku kolorowym pieprzem.

Gorące penne z szynką rozłożyć na talerzach i posypać wędzonym żółtym serem startym na tarce o małych oczkach. Podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na 2-3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Proszę i smacznego życzę :)
Dorota [2014-02-14 15:01:20]
Witam, należy użyć tutaj słodkiej śmietanki 30%, powodzenia i smacznego :)
Dorota [2014-02-13 20:00:05]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.