Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać i razem z wędzonym boczkiem pokroić w plasterki. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do miseczki przełożyć czosnek, szczyptę majeranku, soli i pieprzu. Razem wymieszać, dodać plasterki wędzonego boczku, ponownie wymieszać i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Przygotowane składniki nabijać na wykałaczki w następującej kolejności: ziemniak, cebula, ziemniak, wędzony boczek i ziemniak. Gotowego szaszłyka położyć na aluminiowej folii (błyszczącej stronie). Posypać szczyptą soli, pieprzu oraz zieloną cebulką (wcześniej opłukaną, osuszoną i pokrojoną). Szczelnie owinąć w aluminiową folię (w jedną folię zawinąć 2 szaszłyki).
Przygotowane ziemniaczane szaszłyki położyć na rozgrzanym ruszcie i grillować z dwóch stron po około 20 minut.
Z podanych składników wyjdzie około 22 ziemniaczanych szaszłyków (czyli 11 porcji).
Podawać z dowolnym dipem i sałatką do grilla.
Smacznego.