Sezon grillowy w pełnym rozkwicie :) Co tym razem rzucamy na ruszt??
Hmmm... Może warzywno-mięsne danie z grilla? Proszę bardzo! :)
Wykorzystamy tutaj bardzo popularną odmianę dyni zwyczajnej, z włoskiego zwaną cukinią, a w naszym kraju dobrze znaną jako kabaczek.
Połączymy ją z równie popularnym i bardzo aromatycznym wędzonym boczkiem. W celu dodania do takiego połączenia wyrazistości, boczek został posmarowany musztardą smakową, w tym przepisie jest to musztarda czosnkowa. Czytaj więcej
W przepisach na dania mięsne z grilla koniecznie muszą występować zioła, które dodają odpowiedniego smaczku potrawie.
W sumie to bardzo dobra, niebanalna, o wyrazistym czosnkowo-ziołowym aromacie potrawa kulinarna z grilla. Idealna na letni, wakacyjny obiad lub kolację pod chmurką. W doborowym towarzystwie smakuje wyśmienicie!
Polecamy serwować ją razem z sosem czosnkowym - danie paluszki lizać ;)
Szczerze polecamy!
Cukinie umyć i osuszyć (w skórce). Każdą cukinię pokroić na około 5 równych części.
Plasterki boczku rozłożyć. Każdy plasterek boczku posmarować musztardą. Posypać majerankiem, tymiankiem i koperkiem. Na taki przygotowany plaster boczku położyć kawałek cukinii, owinąć boczkiem i spiąć wykałaczkami.
Tak przygotowaną cukinię z boczkiem skropić olejem i położyć na rozgrzanym ruszcie. Grillować przez około 20 minut.
Z podanych składników wyjdzie 10 sztuk cukinii w boczku. Składniki wystarczą na około 5 porcji. Podawać np. z sosem czosnkowym.
Smacznego.