Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Por również opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec, przełożyć cebulę, por i razem zeszklić.
Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić i przełożyć na patelnię. Wymieszać i smażyć razem na małym ogniu przez około 10 minut. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w kostkę czosnek.
Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu i jałowca. Ziemniaki, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do gotującej się wody z przyprawami przełożyć ziemniaki, pietruszkę i seler. Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie przełożyć usmażone grzybki, gotować jeszcze razem przez około 10 minut i zdjąć z ognia.
Na koniec dodać śmietankę, pokrojoną natkę zielonej pietruszki, szczyptę pieprzu cayenne oraz kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Przyprawić do smaku solą morską i pieprzem.
Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcje.
Smacznego.