Przepisy Extra

Zupa ze świeżych grzybów leśnych

Składniki:

20 dag grzybów leśnych (np. podgrzybków)
10 dag cebuli
10 dag pora
2 łyżki smalcu
4 ząbki czosnku
1 1/2 litra wody
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
2 ziarenka jałowca
25 dag ziemniaków
5 dag pietruszki (korzeń)
3 dag selera
2 łyżki śmietanki 30%
natka zielonej pietruszki
pieprz cayenne
przyprawa w płynie Maggi
sól morska
pieprz

Sposób wykonania:

Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Por również opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec, przełożyć cebulę, por i razem zeszklić.

Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić i przełożyć na patelnię. Wymieszać i smażyć razem na małym ogniu przez około 10 minut. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w kostkę czosnek.

Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu i jałowca. Ziemniaki, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do gotującej się wody z przyprawami przełożyć ziemniaki, pietruszkę i seler. Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie przełożyć usmażone grzybki, gotować jeszcze razem przez około 10 minut i zdjąć z ognia.

Na koniec dodać śmietankę, pokrojoną natkę zielonej pietruszki, szczyptę pieprzu cayenne oraz kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Przyprawić do smaku solą morską i pieprzem.

Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.