Przepisy Extra

Delikatna zupa ziemniaczana z grzybami

Składniki:

25 dag grzybów leśnych (podgrzybki, maślaki)
10 dag cebuli
1 łyżka smalcu
40 dag ziemniaków
7 dag marchewki
1 1/2 litra wody (rosołu lub bulionu z kostki)
2 gałązki lubczyku
2 gałązki selera
2 gałązki zielonej pietruszki
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
5 łyżek śmietanki 30%
przyprawa w płynie Maggi
majeranek
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Grzyby leśne obrać, opłukać i pokroić. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Smalec roztopić, przełożyć do niego cebulę i zeszklić. Następnie dodać grzyby, szczyptę soli i pieprzu. Całość razem wymieszać i smażyć.

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do garnka z grzybkami przełożyć ziemniaki i marchewkę. Wlać wodę, dodać opłukane gałązki lubczyka, selera i zielonej pietruszki, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Wszytko razem wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

Do śmietanki dodać kilka łyżek zupy, całość razem wymieszać i wlać do garnka. Zupę zagotować i zdjąć z ognia. Przyprawić do smaku przyprawą w płynie Maggi, solą i pieprzem. Na koniec dodać szczyptę majeranku i pokrojoną natkę zielonej pietruszki.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.