Grzyby leśne obrać, opłukać i pokroić. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Smalec roztopić, przełożyć do niego cebulę i zeszklić. Następnie dodać grzyby, szczyptę soli i pieprzu. Całość razem wymieszać i smażyć.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do garnka z grzybkami przełożyć ziemniaki i marchewkę. Wlać wodę, dodać opłukane gałązki lubczyka, selera i zielonej pietruszki, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Wszytko razem wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Do śmietanki dodać kilka łyżek zupy, całość razem wymieszać i wlać do garnka. Zupę zagotować i zdjąć z ognia. Przyprawić do smaku przyprawą w płynie Maggi, solą i pieprzem. Na koniec dodać szczyptę majeranku i pokrojoną natkę zielonej pietruszki.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.