Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe i zagotować. Ziemniaki, pietruszkę, seler i marchewkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do gotującej się wody i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 15 minut.
Smalec roztopić na patelni. Cebulę obrać i razem z porem pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i zeszklić. Grzybki obrać, opłukać i pokroić. Przełożyć na patelnię, razem wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 10 minut. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do grzybów pod koniec smażenia.
Następnie całą zawartość patelni przełożyć do garnka z warzywami, wymieszać i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 10 minut. Wyciągnąć liście laurowe i zmiksować blenderem. Dodać szczyptę majeranku, tymianku, pieprzu cayenne oraz kilka kropli sosu sojowego i soku z cytryny. Całość razem wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotową zupę krem przelać do bulionówek. Podawać z keksem śmietany i z groszkiem ptysiowym. Wierzch zupki delikatnie posypać posiekaną natką zielonej pietruszki.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.