Przepisy Extra

Zupa krem ze świeżych grzybów

Składniki:

Zupa krem:
1 1/2 litra wody
2 liście laurowe
10 dag ziemniaków
5 dag pietruszki korzeń
5 dag selera
5 dag marchewki
2 łyżki smalcu
5 dag cebuli
5 dag pora
50 dag grzybów leśnych
2 ząbki czosnku
majeranek
tymianek
pieprz cayenne
sos sojowy
sok z cytryny
sól
pieprz
Dodatkowo:
śmietana 18%
groszek ptysiowy
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe i zagotować. Ziemniaki, pietruszkę, seler i marchewkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do gotującej się wody i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 15 minut.

Smalec roztopić na patelni. Cebulę obrać i razem z porem pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i zeszklić. Grzybki obrać, opłukać i pokroić. Przełożyć na patelnię, razem wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 10 minut. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do grzybów pod koniec smażenia.

Następnie całą zawartość patelni przełożyć do garnka z warzywami, wymieszać i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 10 minut. Wyciągnąć liście laurowe i zmiksować blenderem. Dodać szczyptę majeranku, tymianku, pieprzu cayenne oraz kilka kropli sosu sojowego i soku z cytryny. Całość razem wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotową zupę krem przelać do bulionówek. Podawać z keksem śmietany i z groszkiem ptysiowym. Wierzch zupki delikatnie posypać posiekaną natką zielonej pietruszki.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.