Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić klarowane masło, przełożyć cebulę i zeszklić. Grzyby leśne oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić. Dodać do cebuli, wymieszać i razem smażyć przez około 10 minut. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać na patelnię do grzybków pod koniec smażenia.
Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, jałowca, czarnego pieprzu i zagotować. Ziemniaki, seler i pietruszkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do gotującej się wody i gotować przez około 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Następnie do garnka przełożyć zawartość patelni, wymieszać i gotować razem kolejne 15 minut.
Czerwoną soczewicę opłukać, dodać do zupy, wymieszać i całość gotować jeszcze przez 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać masło, szczyptę tymianku i kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć, pokroić i dodać do zupy. Na koniec grzybową zupkę przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.