Przepisy Extra

Grzybowa z czerwoną soczewicą

Składniki:

20 dag grzybów leśnych
20 dag cebuli
1 łyżka klarowanego masła
4 ząbki czosnku
1 1/2 litra wody
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
3 ziarenka czarnego pieprzu
30 dag ziemniaków
5 dag selera
5 dag pietruszki (korzeń)
10 dag czerwonej soczewicy (1/2 szklanki)
1 łyżka masła
tymianek
przypawa w płynie Maggi
natka zielonej pietruszki
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić klarowane masło, przełożyć cebulę i zeszklić. Grzyby leśne oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić. Dodać do cebuli, wymieszać i razem smażyć przez około 10 minut. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać na patelnię do grzybków pod koniec smażenia.

Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, jałowca, czarnego pieprzu i zagotować. Ziemniaki, seler i pietruszkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do gotującej się wody i gotować przez około 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Następnie do garnka przełożyć zawartość patelni, wymieszać i gotować razem kolejne 15 minut.

Czerwoną soczewicę opłukać, dodać do zupy, wymieszać i całość gotować jeszcze przez 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać masło, szczyptę tymianku i kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć, pokroić i dodać do zupy. Na koniec grzybową zupkę przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję pięknie. Tak smaczna jest, polecam :)
Dorota [2013-11-05 12:30:18]
Zupa wyglada smakowicie , aż ślinka cieknie. I pewnie tak smakuje...
Barbarka [2013-11-05 12:28:00]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.